Política 27/07/2020

Sánchez i Iglesias segueixen creixent i el PP retrocedeix , segons el CIS

El PSOE tindria un 32,4% d'estimació de vot, els conservadors, un 19,4%, i Podem puja fins al 12,6%

Ot Serra
2 min
Pedro Sánchez i Pablo Iglesias durant la reunió que tots dos van mantenir al Congrés el 7 de maig.

MadridLa crisi del coronavirus no passa factura al govern de coalició a l'Estat, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). Un nou baròmetre publicat aquest dilluns amb informació recollida entre el 9 i el 19 de juliol augura un 32,4% d'estimació de vot per al PSOE, la xifra més alta en enquestes després de les eleccions del 10 de novembre i per sobre del 28% obtingut en els últims comicis. Malgrat les desfetes a Galícia i Euskadi, Unides Podem també segueix a l'alça a Madrid i se situaria en un 12,6%, gairebé tres punts per sobre que el 10-N. Fa menys de dues setmanes el CIS ja va publicar un altre baròmetre i PSOE i Podem guanyen tres i cinc dècimes respectivament. En canvi, el PP obtenia en l'enquesta anterior el seu màxim després de les eleccions, un 21,2% d'estimació de vot, però ara retrocedeix fins al 19,4%.

La lleugera reculada dels de Pablo Casado afavoreix Vox, que obtindria un 12,3% de suports, per sobre de l'11,6% que pronosticava el baròmetre de fa uns dies. De tota manera, perdria la tercera posició aconseguida el 10-N en benefici d'Unides Podem. Més enrere, Cs no acaba d'enlairar-se després del canvi d'estratègia implementat per la nova presidenta del partit, Inés Arrimadas, i només tindria un 8,7% d'estimació de vot –una dècima menys que en l'última enquesta– i només dos punts més que el 10-N. El mes de maig la formació taronja havia arribat fins al 10,5% de suports, segons el CIS.

Evolució estimació de vot a l'Estat, segons el CIS

Aquest estudi s'ha elaborat a mitjan juliol, en plena onada de rebrots arreu de l'Estat i amb el president espanyol, Pedro Sánchez, negociant el fons de reconstrucció europeu. El resultat a què es va arribar fa una setmana –750.000 milions dels quals 140.000 per a Espanya– encara no quedaria reflectit. Un 27% de les persones enquestades asseguren que volen Sánchez com a president de l'executiu espanyol, gairebé el mateix percentatge (26,8%) que no voldria cap dels líders polítics actuals a la Moncloa. El cap de l'oposició, Pablo Casado, se situa lluny del líder del PSOE i només un 9,7% dels consultats el voldrien com a president.

stats