Sánchez nega que el resultat del 14-F reflecteixi una majoria independentista

Puntualitza que el 51% dels vots corresponen al 23% del cens i acusa JxCat d'apuntar-se "victòries que no són seves"

4 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant el debat de balanç de l'estat d'alarma al Congrés.

MadridEl punt en l'ordre del dia era fer balanç de l'actual estat d'alarma, però la compareixença de Pedro Sánchez aquest dimecres al Congrés s'ha convertit un altre cop en un ampli debat sobre la situació de la política espanyola i, en especial, de la interpretació dels resultats de les eleccions catalanes. En línia del que ja va fer la Moncloa pocs dies després del 14 de febrer, el president espanyol ha negat aquest dimecres que els resultats electorals permetin treure la conclusió que la majoria de la societat catalana és independentista perquè, malgrat que ERC, Junts per Catalunya, la CUP i el PDECat van obtenir el 51% dels vots, la realitat és que corresponen al 23% del cens.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El 14-F no va ser un plebiscit", ha puntualitzat en resposta a la nova portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, en substitució de Laura Borràs. Per això ha defensat que des del punt de vista democràtic "és inqüestionable" que amb aquests resultats "no es pot avalar cap canvi" estructural perquè no hi ha prou suport social. Per això ha insistit que els catalans han votat a favor d'un govern d'esquerres i per al "retrobament", i ha reclamat a JxCat que "giri full" i no intenti apuntar-se "victòries que no són seves". "Espanya vol Catalunya", ha dit una vegada i una altra, i ha respost a Nogueras que "l'única certesa a dia d'avui és que Junts per Catalunya ha perdut la presidència de la Generalitat".

Sánchez també ha tornat a condemnar la violència dels aldarulls a Barcelona en suport al raper Pablo Hasél i ha insistit que, malgrat el compromís de reforma del Codi Penal per blindar la llibertat d'expressió, cal tenir clar que "la democràcia no empara qualsevol tipus de violència". En aquest sentit, en resposta al portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha fet una defensa aferrissada de l'actuació policial dels Mossos perquè "és important que els responsables polítics defensin la feina de totes les forces de seguretat de l'Estat i també la dels Mossos".

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, s'ha unit a aquest debat assegurant que la llibertat d'expressió està "plenament" garantida a Espanya i ha instat ERC a "condemnar" la violència dels aldarulls. "Un consell: no confongui com defensar la llibertat d'expressió", ha dit en resposta a una pregunta de la diputada republicana Montse Bassa.

Demana a Podem "reduir els decibels"

El president espanyol s'ha referit directament a la tensió entre els dos socis de govern a l'Estat en resposta al portaveu de Podem, Pablo Echenique, que ha fet una enumeració dels fronts oberts a la coalició tot i que el debat era sobre l'estat d'alarma. Sánchez ha admès que tothom voldria fer "més coses i més de pressa", però que calia combinar els desitjos amb "el realisme". Per això ha demanat al partit lila "reduir una mica els decibels" de la confrontació dels últims dies després d'haver agraït la feina de tots els seus ministres, siguin del partit que siguin.

Echenique ha fet una crida a naturalitzar la confrontació dins l'executiu però Sánchez no li ha comprat la petició. Ja durant la sessió de control –que ha tingut lloc després del debat sobre l'estat d'alarma–, el president espanyol ha admès al portaveu del PNB, Aitor Esteban, que haurien de fer menys soroll. Però s'ha compromès a mantenir la unitat tant dins el govern com amb els socis d'investidura fins al final de la legislatura.

Ara bé, lluny de rebaixar el to, Unides Podem continua pressionant perquè el PSOE compleixi amb el compromís de l'acord de coalició de controlar el preu del lloguer, el que suposa l'última esquerda oberta entre els dos partits. Fonts de Podem han reclamat portar al consell de ministres "amb urgència" aquesta norma, ja que el compromís era fer-ho el febrer i ara el PSOE els hauria transmès que "intentaran fer-ho durant el març". Membres de l'equip de la secretaria d'Estat per a l'Agenda 2030 (Podem) i de la secretaria general d'Agenda Urbana (Podem) s'han reunit aquesta tarda i, segons les mateixes fonts, la reunió ha conclòs sense avenços perquè "un cop més" l'equip socialista ha arribat a la reunió sense cap proposta per escrit en matèria de desnonaments, habitatges buits o regulació dels preus del lloguer..

El cap de l'oposició, Pablo Casado, ha burxat en aquests problemes i ha qualificat el govern "d'olla de grills". També ha recriminat que Sánchez demanés unitat tot i no ser capaç de mantenir-la dins les seves files. Però la tensió de la setmana passada entre la bancada socialista i la de Podem no s'ha repetit i els membres del PSOE han aplaudit els ministres del partit lila, inclòs Iglesias.

Finalment, Sánchez ha demanat a Inés Arrimadas que "provi el que no ha provat mai: ser un partit de centre". El president espanyol ha criticat els pactes autonòmics amb Vox i ha suggerit que "pot ser que hi hagi espai per a un partit que faci un cordó sanitari a la ultradreta i no a la socialdemocràcia". El president espanyol ha recordat la caiguda de trenta escons del partit taronja al Parlament i ha recriminat a Arrimadas que surti a la tribuna "com si sentís ploure". "La banda de Sánchez? Encara continuem així? Si això és de Rivera", li ha etzibat, tot i que en la seva intervenció Cs ha proposat quatre acords d'estat al president espanyol.

stats