CRÒNICA
Política 08/03/2023

Sánchez obvia la crisi amb UP i contraataca recordant-li a Feijóo la seva foto amb un narco

Gamarra: "El que va passar aquí ahir és una esmena a la totalitat al seu feminisme i al seu govern"

3 min
Sánchez contestant des del seu escó a la sessió de control.

MadridJa pot estar l'executiu passant per les seves hores més baixes, i encara ressonant al Congrés les acusacions creuades entre el PSOE i els seus socis d'Unides Podem per la llei del només sí és sí, que Pedro Sánchez sempre compareix a la sessió de control relaxat, amb un somriure a la cara i un arsenal d'atacs preparat contra la dreta, que és incapaç de dissimular la desesperació i ràbia que li provoca aquesta actitud del president. Això sí, del xoc de dimarts entre els socis, Sánchez no n'ha dit ni una paraula, ni una referència. Com si no hagués passat res.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, sí que ha respost sobre el cas Tito Berni quan l'hi ha tret la portaveu popular Cuca Gamarra. "Nosaltres quan tenim un polissó el fem baixar a terra. I jo quan pujo a un vaixell el primer que faig és comprovar qui és el patró, i crec que vostès m'entenen", ha respost Sánchez fent referència a la coneguda fotografia d'Alberto Núñez Feijóo en el iot del narcotraficant Marcial Dorado.

Just abans, Gamarra ha fet una contundent intervenció recordant l'episodi de dimarts, en què el PSOE va tirar endavant la presa en consideració de la reforma de la llei del només sí és sí amb el suport del PP i el vot en contra d'UP. "El que va passar aquí ahir és una esmena a la totalitat al seu feminisme i al seu govern", ha clamat. "No pot dir-se feminista el que ha aprovat una llei que beneficia més de 700 agressors sexuals i una llei trans que provocarà un dany irreparable a nenes i dones", ha insistit.

Montero insisteix que la coalició "no està en risc"

Sánchez ha evitat referir-se a la fractura al govern i ha deixat que la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, fos qui contestés a les preguntes dels periodistes. La també vicesecretària general del PSOE ha considerat "fora de to" la intervenció de dimarts de la diputada d'Unides Podem Lucía Muñoz, però ha dit que no volia posar més llenya al foc. "Hem de seguir avançant i no alimentar cap escalada de desqualificacions. Seguir cosint i treballant", ha afirmat.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, sí que ha valorat la divisió al govern i ha acusat el PSOE de "faltar" als drets de les dones. Ara bé, en la línia del que ha dit María Jesús Montero, la titular d'Igualtat ha assegurat que el govern de coalició "no està en risc", sinó que ho estan els drets de la dones si tira endavant la proposta de reforma del PSOE. De tota manera, sí que ha tornat a explicitar les seves crítiques al soci de govern: "El PSOE coneix les nostres propostes. El que és rellevant és que no ha volgut asseure's a buscar un acord amb el seu soci ni amb la majoria feminista del Congrés". "Mai haguessim hagut d'arribar fins aquí i demano a tothom que sigui responsable", ha afegit, al seu torn, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. "Hem d'abaixar els decibels entre tots", ha demanat el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens.

Contra Vox i Sayas

En la sessió de control, el president espanyol també ha hagut de contestar les preguntes de Vox i Navarra Suma. El primer a preguntar ha estat el líder de Vox, Santiago Abascal, que ha assegurat que per a l'executiu "les dones valen menys que els animals" i ha insistit que Sánchez és "un perill per a Espanya". El president ha tirat d'ironia i ha fet mofa de la tardança de Vox a presentar la moció de censura. "No és vostè un polític molt ràpid. I havent-se retirat [el candidat no serà Abascal sinó Ramon Tamames] tampoc sembla gaire valent", ha replicat. La moció de censura s'ha qualificat aquesta setmana i la setmana que ve ja podria tenir data.

La tercera pregunta a Sánchez l'ha formulada el diputat trànsfuga d'UPN Sergio Sayas, que darrerament ha formalitzat, amb el seu company, Carlos García Adanero, un acord per integrar-se al PP. "Tenir una doble sessió de control per part del PP no deixa de ser cridaner", ha apuntat. Sayas ha fet una intervenció molt dura, i anticipant potser el que li respondria Sánchez l'ha acusat de ser un "trànsfuga de la veritat" i al seu executiu "una estafa piramidal". En efecte, el president espanyol s'ha limitat a llegir el pacte antitransfuguisme i ha acabat apuntant al PP: "El problema és que un no es pot vendre, ni a la vida ni a la política. Però perquè algú es vengui algú l'ha de comprar. I el PP compra qui es ven", ha conclòs.

stats