Política 07/03/2023

El PSOE s’alia amb la dreta i obre un abisme amb Unides Podem

Els socis evidencien la tensió per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’, que comença el tràmit al Congrés

4 min

MadridEl Congrés de Diputats ha estat aquesta tarda testimoni de la crisi més profunda que ha viscut fins ara el govern de coalició espanyol. La tensió havia anat in crescendo els últims dies i era previsible que l'hemicicle de la cambra baixa es convertiria aquest dimarts en un ring de batalla entre el PSOE i Unides Podem. Els dos grups han escenificat el que ja fa algunes setmanes verbalitzen en públic: que, ara per ara, les posicions són irreconciliables per reformar la llei del només sí és sí. Cap partit s'ha estalviat dards contra l'altre durant el debat, malgrat que encara són socis de govern. S'han llançat acusacions de traïdoria i d'immaduresa, mentre el PP es mirava l'espectacle des de l'altra banda de l'hemicicle. De fet, els vots dels populars han servit al PSOE per començar a tramitar la seva reforma, una aliança que encara ha acabat d'agreujar més la crisi entre socis.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pocs minuts abans del debat, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, s'ha assegut a la bancada del govern, acompanyada de la titular de Drets Socials, Ione Belarra, les úniques representants de l'executiu que han presenciat el debat al Congrés. Alguns ministres tenien sessió de control al Senat, com la de Justícia, Pilar Llop, on ha defensat la seva posició davant d'Igualtat: "He fet el que havia de fer". Abans d'entrar a l'hemicicle, Montero ha tornat a culpabilitzar el PSOE del bloqueig de les converses i ha lamentat que "hagi preferit donar la mà al PP per tornar al marc de la violència i la intimidació". La resposta del PSOE ha arribat al cap de pocs minuts per boca de la diputada socialista i secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández: "Estem cansades dels seus rotllos, senyores d'Unides Podem. Deixin la hipèrbole i parlin de solucions, és l'opció madura i seriosa".

Després de dos mesos de converses, a principis de febrer els socialistes van decidir tirar pel dret i presentar sols la seva proposta per intentar calmar l'alarma social que ha generat la rebaixa de les condemnes a agressors sexuals i, també, per frenar el desgast polític que els comença a generar aquesta crisi. Ara bé, el problema que tenien els socialistes era que, davant la falta d'acord amb Unides Podem, només podien començar a tramitar la reforma amb els vots del PP. Els liles ja van anunciar la setmana passada que hi votarien en contra mentre no hi hagués consens amb el soci de govern. "[La llei] no està funcionant bé i s'ha de modificar, s'ha de ser conseqüent i responsable. La millor manera de legitimar la norma és corregir els errors que conté, els errors que han causat rebuig social i que el PSOE lamenta profundament", ha defensat Fernández, que ha afegit: "Quan es tracta de qüestions de tanta rellevància, no importa amb qui sinó per què".

L'argument no és vàlid per a Unides Podem, que considera que tirar endavant la reforma amb els vots de la dreta i sense l'aval del ministeri d'Igualtat, impulsor de la norma, és una "traïció" al moviment feminista. "Si no hi ha consentiment, és agressió sexual, d'això hauríem d'estar parlant avui en aquesta cambra", ha lamentat la diputada lila Lucía Muñoz. "Traeixen milers de dones", ha afegit. "Les crítiques són soroll, no trairem les dones", ha sentenciat.

Divisió també entre els socis parlamentaris

El debat ha estat tens i el PP ha aprofitat l'oportunitat per tornar a demanar al president espanyol, Pedro Sánchez, que destitueixi Irene Montero. "En política s'han d'assumir responsabilitats, i encara més amb una llei que ha generat tant de dolor i rebuig en la societat", ha defensat la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra. Tot i les crítiques al govern espanyol, els vots del PP i Ciutadans i l'abstenció de Vox han servit per salvar el primer tràmit de la reforma dels socialistes.

S'hi han afegit també els d'alguns socis habituals de l'executiu. Però no tots, perquè la fractura del govern també s'ha traduït en divisió entre els socis parlamentaris. El PNB i el PDECat han estat els únics que han votat a favor de començar a tramitar la reforma. "Més rigor i menys ideologia", ha defensat el diputat Genís Boadella, del PDECat. En canvi, ERC i EH Bildu s'han alineat amb la posició d'Unides Podem i han votat en contra de la presa en consideració. "¿S'adonen com han canviat el marc discursiu i com l'han comprat a les dretes? No ho pot fer això el PSOE", ha lamentat la diputada republicana Pilar Vallugera. La CUP també hi ha votat en contra perquè considera que la proposta dels socialistes no frenarà les rebaixes de condemnes, mentre que Junts s'ha abstingut i ha demanat recuperar el consens al voltant de la llei.

La posició dels grups independentistes davant la reforma de la llei del 'només sí és sí'

Ara la reforma començarà la tramitació parlamentària, en què els grups podran presentar esmenes. "No és una qüestió de tècnica parlamentària, és una qüestió política", ha avisat Montero. Després del debat, el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha qualificat "d'irresponsable" i "impresentable" la posició d'Unides Podem. I la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha lamentat la imatge de la coalició: "No s'hauria d'haver arribar fins aquí". L'abisme obert entre els dos socis no sembla que es pugui apaivagar i la incògnita és quin serà el final.

stats