Societat Justícia 08/06/2023

El Suprem rebaixa cinc anys la condemna a un dels autors d'una violació en grup a una menor a Manresa

Tres homes van agredir per torns la noia i el tribunal ha reduït la pena a un d'ells en aplicació de la llei del 'només sí és sí'

Ara
3 min
Protesta a plaça Sant Jaume per la violació en grup a una noia a Manresa

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha rebaixat de 12 a 7 anys la condemna a presó d'un home que va violar, juntament amb dos més, una noia el juliol del 2019, quan ella tenia 17 anys, a Manresa. En aplicació de la llei del només sí és sí, que és més favorable per al condemnat que la llei vigent en el moment dels fets, la sala penal ha dictat una sentència que estima el recurs de l'acusat contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que en va confirmar una altra de l'Audiència de Barcelona. Els fets es remunten al 13 de juliol del 2019, quan la víctima va anar a casa dels acusats, a qui acabava de conèixer, per sopar i "fer temps" fins que fos l'hora d'anar a una festa. Un cop allà, els processats van aprofitar-se de la seva vulnerabilitat per violar-la per torns després d'haver-li ofert prèviament begudes alcohòliques i haixix.

El Suprem subratlla que la seva sentència no afecta els altres dos condemnats per l'Audiència de Barcelona –un a 12 anys i 6 mesos per agressió sexual amb penetració i sense atenuants i l'altre a 5 anys per agressió sexual sense penetració–, que no van recórrer contra la decisió al Suprem, perquè les seves situacions respectives presenten particularitats i no s'hi poden aplicar les mateixes consideracions. Un quart acusat va quedar absolt. En canvi, l'únic acusat que sí que ha recorregut la resolució, de 24 anys, ha aconseguit una rebaixa de la pena: inicialment va ser condemnat per un delicte de violació a 12 anys de presó, que era la pena mínima dins d'una forquilla d'entre 12 a 15 anys de presó en aplicació de l'atenuant d'embriaguesa i drogoaddicció.

El Suprem justifica que la nova llei tipifica aquestes conductes amb una forquilla de 7 a 11 anys de presó i, que atenent a criteris de proporcionalitat, se li imposa la mínima pena possible. La sentència compta amb el vot particular de la magistrada Susana Polo, que, d'acord amb l'informe de la Fiscalia, entenia més favorable la nova llei, però defensa que, per la gravetat dels fets, la pena proporcional eren 11 anys de presó.

Segons els fets provats de la sentència, el 13 de juliol del 2019 cap a les vuit del vespre la noia es va trobar dos dels acusats, que no coneixia prèviament, a la plaça Europa de Manresa. La van convidar a anar a una festa en un pis on hi havia més nois d'entre 18 i 24 anys. Allà tots van consumir alcohol, haixix i cocaïna. L'Audiència va establir que la víctima, a causa de la ingesta d'alcohol i drogues, es trobava malament i l'ara condemnat la va dur a una habitació a descansar, on la va violar. Al llarg de la nit els altres dos condemnats per l'Audiència també van entrar al dormitori consecutivament i la van agredir sexualment.

“¿En cap moment va intentar tancar les cames?"

El recurrent va ser condemnat com a autor d'un delicte de violació i se li va imposar una pena de 12 anys de presó, que era la mínima dins d'una forquilla d'entre 12 i 15 anys, tenint en compte l'apreciació d'un atenuant que va conduir imperativament a la meitat inferior de la pena prevista. Però la sentència del Suprem recorda que, després de la reforma del Codi Penal, aquest comportament apareix tipificat amb una pena que va de 7 a 15 anys de presó, que per efecte de l'atenuant que va ser apreciada queda fixada en la meitat inferior, en la forquilla que oscil·la entre els 7 i els 11 anys de presó.

Les defenses van intentar qüestionar el relat de la víctima posant en dubte que es resistís físicament als atacs. “¿I en cap moment va intentar tancar les cames?" Ella va fer un relat esgarrifós de com li havia canviat dràsticament la vida des de l'agressió. "M’he engreixat 40 quilos en un any i mig per l’ansietat i pel fet de no sortir, no tinc contacte amb les amistats per la depressió i el malestar que tinc, he tingut i tinc molts atacs de pànic i ansietat, recordo constantment el que m’ha passat, tinc fòbia als homes, no vull que em toquin, no m’agrada estar amb homes ni m'hi sento còmoda, sento que no puc anar sola pel carrer, no em sento segura, quan passo per la zona revisc els fets, dormo en estat d’alerta, no estic tranquil·la, no he pogut seguir més les classes, la meva vida ha estat una puta merda", va verbalitzar al judici.

Els magistrats asseguren que la noia “ni va consentir els actes sexuals ni va poder evitar-los, i va intentar en els tres casos treure's de sobre l'agressor respectiu amb els escassos mitjans i forces físiques que tenia”. També descarten que els tres acusats s'haguessin concertat entre si o que col·laboressin d'alguna manera en els actes individuals dels altres.

stats