Tribunals

Una menor violada per torns a Manresa: “La meva vida des de llavors ha sigut una puta merda”

La Fiscalia demana 55 anys de presó per a cadascun dels quatre acusats

3 min
L'Audiència de Barcelona, on ha començat el judici per la violació per torns d'una menor de Manresa, en una imatge d'arxiu

BarcelonaPoques vegades se sent en un judici un relat tan colpidor de les seqüeles de la violència sexual sobre les dones: "La meva vida després d’això ha canviat molt, m’he engreixat 40 quilos en un any i mig per l’ansietat i pel fet de no sortir, no tinc contacte amb les meves amistats per la depressió i el malestar que tinc, he tingut i tinc molts atacs de pànic i ansietat, recordo constantment el que m’ha passat, tinc fòbia als homes, no vull que em toquin, no m’agrada ni em sento còmoda amb homes, sento que no puc anar sola pel carrer, no em sento segura, quan passo per la zona revisc els fets, dormo en estat d’alerta, no estic tranquil·la, no he pogut seguir més les classes, la meva vida ha sigut una puta merda".

La víctima d'una violació perpetrada per torns per diversos agressors a Manresa el 2019, quan ella encara era menor d'edat, ha verbalitzat a l’Audiència de Barcelona el relat esgarrifós del que va patir. La noia havia conegut els seus agressors a la plaça Europa i va accedir a anar a un pis que ocupaven amb un altre grup de persones. Segons la Fiscalia, els acusats “es van posar d’acord” per oferir-li begudes i drogues i amb l’excusa que no la veien prou bé perquè marxés sola a casa, un d’ells la va portar a una habitació apartada, sense llum i amb només un matalàs a terra. I va tancar la porta. L'un darrere l’altre els quatre processats van anar entrant per torns a l’habitació per violar-la.   

Tot i que feien torns, la Fiscalia considera els acusats responsables de tres agressions sexuals i una quarta en grau de temptativa i demana per a cadascun 55 anys de presó. El judici ha començat aquest divendres a l’Audiència de Barcelona però els processats no declararan fins al dia 22 de novembre, al final del judici.

Durant més d’una hora de declaració, la víctima ha reviscut les agressions patides. La noia ha deixat molt clar que en cap moment va voler mantenir relacions sexuals amb cap dels processats i que va intentar resistir-se als atacs. “La paraula no en si no sé si la vaig dir però cridava i me’ls intentava treure de sobre amb tot el que podia”. Malgrat que en alguns moments es va quedar sola a l’estança, no en va sortir perquè “temia per la meva vida". Sí que va tenir el coratge per agafar el mòbil que els homes feien servir com a llanterna per il·luminar l’habitació i trucar al telèfon d’emergències 112. “Socors, sisplau, traieu-me d’aquí”, assegura la Fiscalia que deia la noia.

L’operadora que la va atendre la va arribar a posar en contacte amb els Mossos però aleshores un dels seus agressors va tornar a entrar a l’estança i li va prendre el telèfon. “El mosso es va fer passar per un amic meu però ell va penjar de seguida”, ha dit en referència a un dels processats. Després d’això, la noia va vestir-se ràpidament i va demanar a l’acusat que la deixés marxar. Ell la va acompanyar al carrer juntament amb dos més dels agressors. Un cop a fora del pis, la noia va tornar a demanar un mòbil amb el pretext de trucar a la seva mare, però va tornar a fer-ho al 112. Aquesta vegada va poder detallar als Mossos on era. Quan els agressors se’n van adonar van prendre-li el telèfon i “van marxar corrents”.

“¿I en cap moment va intentar tancar les cames?”

Les defenses han intentat qüestionar el relat de la víctima de dues maneres. D’una banda, han posat en dubte que la jove es resistís físicament als atacs. “¿I en cap moment va intentar tancar les cames?”, li ha preguntat una de les lletrades. “Esclar que intentava tancar les cames, però tenia el seu pes a sobre!”, ha exclamat la víctima amb desesperació. Tot i que la llei del només sí és sí ja s'està tramitant, el Codi Penal encara continua distingint entre abusos i agressions sexuals en funció de si ha existit o no violència.

D’altra banda, els advocats dels acusats han posat en dubte que la jove recordés amb exactitud el que va passar o han apuntat que ho exagerava perquè anava beguda i drogada i perquè en aquell moment ja es “medicava” per un altre episodi de depressió. La noia ha insistit que en tot moment va ser “conscient que l’estaven violant”. La noia ha declarat durant tot el judici darrere d’una mampara perquè havia demanat explícitament no haver de confrontar-se amb els acusats. Tot i així, una de les defenses ha demanat que li mostressin un dels processats a la sala per comprovar si el podia reconèixer físicament. El president del tribunal ha denegat la petició. 

stats