Societat 07/06/2023

El Suprem avala les rebaixes de penes a agressors sexuals per la llei del 'només sí és sí'

En 27 dels 29 recursos, la sala segona ha conservat la unanimitat

3 min
Imatge d'arxiu de la manifestació del 8M.

MadridEl Tribunal Suprem avala les rebaixes de pena a agressors sexuals, en aplicació de la llei del només sí és sí. El ple de la sala segona, formada per quinze magistrats, deliberava des d'aquest dimarts 29 recursos de la Fiscalia i de condemnats per delictes sexuals dictats per diferents audiències provincials. Els magistrats han decidit rebutjar-los tots, amb una única excepció, perquè hi havia un error. A més, en 27 de les 29 revisions els jutges han conservat la unanimitat i només en un s'han anunciat vots particulars.

El cas que ha suscitat més controvèrsia és el d'una violació en grup per part de tres agressors per la qual l'Audiència de Madrid havia condemnat l'any 2009 un dels atacants a 24 anys de presó (la justícia no va localitzar els altres dos): 12 com a autor del delicte i 6 i 6 com a cooperador de la violació dels altres dos. Eren les penes mínimes que preveu la forquilla, que amb la llei del només sí és sí es veien rebaixades a 7 anys per l'autoria i 4 anys per la cooperació. La suma resultant era de 15 (7+4+4) i així ho va establir el tribunal en la revisió de condemna. La Fiscalia va recórrer i la sala s'ha dividit a l'hora de tombar-lo i avalar la rebaixa de 24 a 15 anys de presó. Ha prevalgut la majoria, formada pels magistrats Manuel Marchena, Julián Sánchez Melgar, Juan Ramón Berdugo, Pablo Llarena, Vicente Magro, Carmen Lamela, Eduardo de Porres, Ángel Luis Hurtado, Leopoldo Puente i Javier Hernández. Formularan vot particular Andrés Palomo, Ana Ferrer, Susana Polo, Andrés Martínez Arrieta i Antonio del Moral.

L'alt tribunal ja havia resolt recursos quan va entrar en vigor la llei que va impulsar Irene Montero. Però fins ara es tractava de sentències no fermes dictades amb la legislació anterior que s'havien elevat al Suprem perquè dirimís si era possible alguna rebaixa de pena. De 75 casos, el Suprem va mantenir les penes imposades en 47 casos i va ordenar reduccions en 28. Ara el cas era diferent: els condemnats havien sol·licitat revisions de condemna de sentències ja fermes en aplicació de la nova llei als jutjats ordinaris, que els havien anat resolent. Ara arribaven al Suprem: en 22 casos perquè els agressors es queixaven que no se'ls havia rebaixat la pena –o no prou– i en 7 era la Fiscalia qui discrepava. D'aquest total de 29, un recurs era contra una sentència de l'Audiència de Barcelona. Es tracta de l'única revisió que s'ha fet d'una sentència ferma dictada des de Catalunya.

Esmena a la Fiscalia i al ministeri d'Igualtat

Un dels eixos centrals del debat era si la disposició transitòria cinquena del Codi Penal del 1995 és d'aplicació. El que diu aquest precepte és que, encara que la nova legislació pugui ser més favorable, si la pena imposada està inclosa en la forquilla del nou Codi Penal, no es rebaixarà. El problema és que la llei del només sí és sí' no va introduir aquesta especificitat i es va obrir la discussió jurídica sobre si amb l'antecedent del 1995 era necessari fer-ho o no. La Fiscalia i el ministeri d'Igualtat consideraven que no, mentre que el Suprem creu que sí i els esmena la plana.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha qualificat de "mala notícia" la decisió del Suprem. En una piulada a Twitter, ha remarcat la necessitat de posar en marxa altres mesures que incloïa la nova norma, més enllà de la qüestió penal. "Especialització judicial, assistència jurídica gratuïta, centres de crisi, psicòlogues i advocades sense necessitat de denúncia", ha indicat. Per la seva banda, el ministeri públic ha informat que estudiarà el posicionament del Suprem quan les sentències estiguin redactades i es puguin consultar, d'aquí uns dies. Segons dades del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) de l'1 de maig, hi havia hagut fins llavors arreu de l'Estat 2.301 revisions de condemna, de les quals van resultar 1.079 rebaixes de pena.

stats