Política 22/10/2020

Sánchez paralitza la polèmica reforma del CGPJ per arribar a un pacte amb el PP

Els de Casado exigeixen que la retiri, despolititzi l'elecció i n'aparti Podem

M.f.f. / O.s.
2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, celebrant la votació fallida de la moció de censura de Vox aquest dijous al Congrés.

MadridEl trencament entre el líder del PP, Pablo Casado, i el de Vox, Santiago Abascal, ja està tenint les primeres conseqüències polítiques. Per una banda, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat la paralització de la polèmica reforma en l'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per arribar a un pacte amb el PP després que el cap de l'oposició girés l'esquena a l'extrema dreta i es vestís de moderat votant en contra de la moció fallida de Vox al Congrés. Per l'altra, el partit d'Abascal ha anunciat que suspenia les negociacions amb el PP i Ciutadans per als pressupostos andalusos, on dona suport extern a la coalició de govern.

Sánchez ha pres la paraula just abans de la votació de la moció de censura al Congrés reclamant que acabés convertint-se en una moció "constructiva". "Aquesta moció és la iniciativa parlamentària menys constructiva que podíem imaginar, però podem invertir-la i convertir-la en una oportunitat per construir malgrat els proponents", ha dit mentre estenia la mà a Casado per renovar el CGPJ, el Defensor del Poble i el Tribunal Constitucional. I com a mostra de "l'entesa" ha anunciat que "aturava el rellotge" de la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial.

Matava així dos pardals d'un tret: per una banda, obligava Casado a retratar-se després del canvi de to i, per l'altra, deixava en un calaix una reforma criticada per associacions judicials, Europa i fins i tot membres del bloc de la investidura. Però el PP hi ha respost ràpidament que mantenia les tres condicions per seure a negociar. Primer, que retiri la mesura –amb la paralització de la proposició de llei registrada pel PSOE i Podem la setmana passada no en té prou–. Segon, que es comprometi amb la proposta dels populars per despolititzar l'elecció de l'òrgan de govern dels jutges, en funcions des de fa dos anys. I, tercer, que no permeti que Podem segui en les negociacions.

A la pràctica, els requisits que planteja el PP són els mateixos que abans d'aquest anunci de Sánchez, que ja és un pas més que el de divendres passat des de Brussel·les. Aleshores va tornar a instar Casado a negociar la reforma del CGPJ malgrat haver engegat els tràmits alternatius amb la modificació de la llei, però va advertir que només retiraria la llei si el PP acceptava negociar. Ara la paralitza, però no la retira, tal com li reclama el principal partit de l'oposició. Si Sánchez es fes enrere s'estaria en el mateix escenari que abans que el PSOE i Unides Podem impulsessin la polèmica reforma legal. El PP torna a deixar la pilota a la teulada del president i l'obliga a decidir si retira la proposta o bé la tira endavant, malgrat el rebombori que ha generat.

Abascal denuncia la politització

Les especulacions sobre l'anunci que faria Sánchez a les acaballes del debat de la moció de censura han permès al candidat, Santiago Abascal, fer una afirmació premonitòria abans que el president prengués la paraula. En la seva penúltima intervenció, ja ha interpretat el no de Casado com una porta oberta al pacte judicial amb el PSOE i ha avisat: "Obre la possibilitat que els partits fiquin la mà a la justícia".

stats