El descrèdit de la monarquia

Sánchez veu insuficient la carta de Joan Carles I: "Deu una explicació als espanyols"

El president espanyol evita avançar mesures per millorar la imatge de la monarquia

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte sobre el 8-M aquest dilluns a Madrid

MadridLa carta de Joan Carles I a Felip VI no és prou per al govern espanyol. Pedro Sánchez ha evidenciat la seva disconformitat amb la resposta de l'exmonarca a les seves conductes irregulars confirmades per la Fiscalia i demana un gest. “Deu explicacions als espanyols”, ha manifestat el president espanyol en una conversa informal amb periodistes a Letònia, on aquest dimarts ha visitat les tropes desplegades allà. Sánchez ha insistit que l’excap de l’Estat “ha d’aclarir les informacions que s’han anat coneixent”, les quals ha qualificat de “decebedores”. En la missiva –de la qual la Moncloa tenia coneixement– on anunciava que es queda a viure a Abu Dhabi, Joan Carles I es limitava a lamentar “sincerament” la “transcendència per a l’opinió pública dels fets passats” de la seva “vida privada”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’endemà de l'insòlit anunci, Sánchez tenia una trobada important amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, i els primers ministres del Canadà, Justin Trudeau, i de Letònia, Arturs Krišjānis Kariņš. Per evitar que s’evidenciés l’anomalia que viu Espanya amb la seva monarquia, el president ha mantingut una conversa fora de càmera i micròfons amb els periodistes desplaçats en què ha valorat la decisió de l’emèrit. En la compareixença conjunta amb els aliats contra Rússia, cap pregunta sobre Joan Carles I.

A les portes del congrés del PSOE a València de l’octubre passat, el president espanyol ja va defensar que l’emèrit havia de donar explicacions sobre el que investigava la Fiscalia, i ara es ratifica un cop el ministeri públic ha confirmat que va cometre irregularitats. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ha insistit en la mateixa línia després del consell de ministres: “Entenem que els espanyols mereixen una explicació sobre totes les informacions que hem conegut”, ha dit. Tot i això, des de la Moncloa no aclareixen com hauria de donar aquestes explicacions Joan Carles I, però sí que admeten que, tractant-se d’un personatge “molt estimat”, la “decepció” amb ell també ha sigut molt gran, informa David Miró

Més enllà d’aquesta exigència de transparència, Sánchez manté en un calaix les mesures que podria impulsar una reforma de la monarquia. Fa més d’un any que va anunciar que emprendria iniciatives per “modernitzar” la institució, i aquest dimarts ha afirmat que, quan n’hi hagi, les donarà a conèixer. Ara bé, ha apuntat que s’han d’acordar amb la Zarzuela. 

Poc abans havia descafeïnat encara més els possibles canvis legals el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez. “La legislatura està marcada per situacions sobrevingudes i d’enorme gravetat. Les prioritats estan molt clares. El president està centrat en les conseqüències de la invasió de Rússia a Ucraïna i en el desafiament a la comunitat internacional. Aquesta serà la màxima preocupació”, ha afirmat. Per als socialistes, el poder judicial és “garant” que “sempre hi haurà resposta davant qualsevol anomalia”, tot i que el ministeri públic ha deixat clar que si no s’ha pogut querellar contra Joan Carles I és perquè la investigació ha arribat massa tard –delictes prescrits i regularitzacions amb Hisenda a temps– o perquè el protegia una interpretació extensiva de la inviolabilitat.

Per a Unides Podem, en canvi, s’ha posat de manifest que la “justícia no funciona igual per a tothom”, en paraules de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una entrevista a TVE. La formació lila ha sigut una de les que aquest dimarts han apostat per limitar la inviolabilitat del rei als actes institucionals i que no s’estengui a les conductes de la vida privada. És una “anomalia del que és un estat democràtic” l’àmplia protecció d’aquest precepte constitucional, segons el criteri del portaveu del PNB, Aitor Esteban, que ha qualificat d’"autèntica vergonya" i “escàndol” tot el que envolta Joan Carles.

La CUP demana que comparegui

Els partits republicans han fracassat repetides vegades a l’hora de demanar una comissió d’investigació sobre l’emèrit al Congrés, i aquest dimarts la CUP ha sol·licitat directament que comparegui Joan Carles I. EH Bildu ha tret ferro a la decisió de l’exmonarca de quedar-se a Abu Dhabi i ha demanat que “desallotgin tots els membres de la Casa del Rei de la Zarzuela”. “Ens és igual on vagin”, ha manifestat el diputat Oskar Matute, que ha opinat que la monarquia està legitimada si és útil i és exemplar però que no es donen cap dels dos supòsits.

Mentre Sánchez fa equilibris per intentar mantenir el prestigi de la monarquia de manera discreta, el PP s’ha limitat a mostrar el seu “respecte” per la decisió de Joan Carles I de viure lluny d’Espanya.

stats