Política 14/03/2014

Sant Jordi 2015: la data de l’ANC per declarar la independència

Proposa una assemblea de càrrecs electes si se suspèn l’autonomia

Oriol March
3 min

BarcelonaEl 23 d’abril del 2015 és la data que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera com a “plausible” per tal de declarar la independència de Catalunya. Així consta en l’esborrany de la ponència que l’entitat aprovarà el 5 d’abril a Tarragona i que constitueix el seu full de ruta per assolir l’objectiu de la plena sobirania, motiu pel qual l’ANC es va fundar fa dos anys.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els escenaris que planteja són quatre: consulta el 9-N de manera “més o menys tolerada per l’Estat”; consulta amb “oposició total” per part de les institucions espanyoles; renúncia a la consulta perquè la situació política i social no la facin possible -obrint la porta a unes eleccions plebiscitàries-; i la intervenció política i jurídica de la Generalitat. Els aspectes principals del document de l’ANC, que encara pot estar sotmès a canvis, són aquests.

Cap al 9-N

Campanya pel sí-sí i un Onze de Setembre simbòlic

Tot i que és un escenari improbable -la negativa de l’Estat a la consulta així ho exemplifica-, l’ANC es prepara per fer campanya pel dret a decidir i pel doble sí en el referèndum. Aquesta campanya ha d’estar centrada en els avantatges de la independència i de les “oportunitats” que s’obren amb el nou estat. La part principal d’aquest full de ruta és l’Onze de Setembre del 2014, que aspira a mantenir el grau de mobilització dels dos últims anys i molt especialment de la Via Catalana que va recórrer Catalunya el 2013.

“Ha de tenir un alt contingut simbòlic i polític, al mateix temps que mantingui el caràcter festiu dels anys anteriors”, sosté l’ANC, que defensa que aquesta Diada es recordi “com la que va fer possible la celebració de la consulta”. “Ha de ser la culminació d’un procés popular cada cop més massiu”, diu el document, que es proposa obtenir més ressò que els dos últims anys.

Camí a les plebiscitàries

Candidatura del sí i creació de l’assemblea de càrrecs electes

En cas que calgui avançar les eleccions, l’entitat presidida per Carme Forcadell treballarà per constituir una candidatura unitària dels partits i forces socials que proposin la declaració d’independència com a primer acte del nou Parlament. En aquest sentit, l’ANC proposa la creació d’una “taula de forces polítiques i socials per a l’estat propi” ja a partir de l’Onze de Setembre d’enguany si el panorama s’accelera.

En cas que se suspengui l’autonomia, l’Assemblea sosté que cal crear una “assemblea de càrrecs electes” que integri diputats al Parlament, representants catalans al Congrés i al Senat i, en última instància -no és obligatori-, alcaldes. El document insisteix que el paper dels ajuntaments serà clau en el procés i reclama fer servir “mecanismes legals” per canviar governs municipals susceptibles de no cedir el cens per fer la consulta del 9-N.

Exercici de sobirania

Control de les grans infraestructures i fronteres

La declaració d’independència, assegura l’ANC, ha d’anar seguida d’un exercici de sobirania que inclou el control de les grans infraestructures i fronteres, la seguretat pública i les comunicacions. En aquest punt és clau que funcioni la Hisenda catalana a través de la col·laboració de la ciutadania.

Procés constituent

Referèndum per la Constitució catalana la Diada del 2015

L’ANC preveu que, un cop declarada la independència, el procés que desemboqui en la redacció de la Constitució acabi en un referèndum sobre el text la Diada del 2015. Després caldria convocar les primeres eleccions de la nova república, que hauria de treballar per tenir el reconeixement internacional.

stats