Política 28/05/2015

Santamaría demana a Colau i Carmena que governin "respectant la Constitució i les lleis"

La vicepresidenta insisteix que l'Estat necessita consistoris "estables" que treballin per "l'objectiu nacional" de la recuperació

Acn
2 min
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, aquest dijous al Congrés. EFE

MadridLa vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha reaccionat aquest dijous a la possible constitució de governs municipals conformats per coalicions on figura Podem, com els de Barcelona i Madrid, reclamant consistoris "estables" que governin des del "respecte a la Constitució, a la llibertat de tota la resta, i que es governi d'acord amb aquesta Constitució i les lleis". Sáenz de Santamaría ha insistit que haurien de governar les llistes més votades, però ha recordat també que d'acord amb la llei les formacions que no han obtingut la victòria poden pactar per conformar alcaldies. En tot cas, ha demanat a totes les forces que treballin per "l'objectiu nacional" de la recuperació.

Contràriament a membres del PP i del seu mateix executiu que titllen "d'antisistema" Podem i les coalicions on s'agrupa, Sáenz de Santamaría ha recordat que cal "respectar el resultat de les unes" i ha insistit en la preferència del seu executiu perquè formi govern la llista més votada. "El normal és que si hi ha una persona que han elegit les urnes governi", ha dit.

Segons Sáenz de Santamaría, els acords entre formacions que no han guanyat per conformar un govern alternatiu "es poden fer sempre que es respecti la llei i l'organització local". "Nosaltres per descomptat respectem el resultat de les eleccions. Considerem que haurien de governar les persones que han obtingut un nombre de vots més elevat, però els pactes es fan d'acord amb la llei".

En tot cas, i preguntada per les forces que han assolit els governs de Barcelona i Madrid, Sáenz de Santamaría ha apuntat que els demana "el que demanem a tothom": "respecte a la Constitució, a la llibertat de tota la resta, i que es governi d'acord amb aquesta Constitució i les lleis".

A més, ha insistit que "és moment per a governs estables, per les mateixes circumstàncies del país, per a la seva estabilitat, per la necessitat de donar confiança als ciutadans i perquè queda molt per treballar perquè en aquest país cada vegada més ciutadans participin de la recuperació".

"La millor solució són governs estables i jo el que demanaria a qualsevol govern en qualsevol instància és que treballi pel benestar dels ciutadans, per crear ocupació i per donar estabilitat i confiança", ha sentenciat.

Segons la vicepresidenta, "l'objectiu nacional" és "crear ocupació" i per això demana "a tots els partits que treballin per l'estabilitat i per aquest objectiu nacional".

En aquest marc, ha reiterat que "el normal" és que pugui formar govern la llista més votada. "En alguns llocs sembla que els que no han guanyat estan disposats a formar govern malgrat que no han guanyat les eleccions, i els convido a fer aquesta reflexió".

stats