NOVA ETAPA
Política 16/01/2016

Sergi Sabrià i Isaac Peraire guanyen pes dins d'una ERC adaptada a l'entrada al Govern

Els consellers republicans firmen un compromís ètic i Rovira demana implicar els no-independentistes en el procés constituent

Roger Tugas
4 min
Els consellers d'ERC, amb el compromís ètic del partit / CRISTINA CALDERER

BarcelonaLa cúpula d'ERC es reordena per adaptar-se a la nova etapa. El consell nacional del partit ha aprovat aquest dissabte canvis a la direcció dels republicans per reforçar-la en un moment en què bona part dels seus quadres han fet o esperen fer els propers dies el pas al Govern. D'aquesta manera, a partir d'ara la secretària general, Marta Rovira, portarà el pes de la formació, però ho farà acompanyada de prop per alguns dels dirigents que finalment no entrin a l'executiu, amb Sergi Sabrià i Isaac Peraire com a actors més reforçats en l'operació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat tot, la primera línia política formalment es manté tal com estava. A banda de Rovira, Oriol Junqueras es manté com a president –càrrec que compaginarà amb el de vicepresident del Govern, conseller d'Economia i Finances i president de la comissió d'Economia i Ocupació de l'executiu–, Lluís Salvadó segueix com a secretari general adjunt –a més de ser nomenat properament secretari d'Hisenda del Govern– i Anna Simó continua com a adjunta a la Presidència per a les Relacions Institucionals –també és la vicepresidenta de la mesa del Parlament.

Variacions en les vice secretaries generals

Així, segons ha pogut saber l'ARA, els canvis són en la segona fila de l'executiva, en les vice secretaries generals. El veterà Eduard López ja era vice secretari general de coordinació interna, territori i organització, però ara passarà a ser vice secretari general d'acció política, càrrec que fins ara ostentava Cesc Iglésies, que també farà el salt els propers dies al Govern previsiblement com a secretari de Benestar Social. Iglésies, però, es manté en un rang inferior al partit, com a secretari d'anàlisi electoral i estratègia.

Al seu torn, el lloc que deixa vacant López l'ocuparà el fins ara secretari d'organització del partit, el jove Isaac Peraire, que també és alcalde de Prats del Lluçanès i guanya posicions dins del partit.

Finalment, l'exalcalde de Palafrugell i ara regidor Sergi Sabrià, fins ara portaveu i secretari de comunicació audiovisual d'ERC, liderarà plenament el discurs dels republicans –almenys en la seva forma– com a vice secretari general d'imatge i comunicació, càrrec fins ara en mans d'Oriol Amorós, que també entrarà al Govern com a secretari d'Immigració i Ciutadania, com ja va fer del 2006 al 2010, i es mantindrà com a secretari de ciutadania i immigració al partit.

L'altra vice secretària general d'ERC segueix sent l'exregidora a Figueres Mireia Mata, vice secretària general d'entorn, gestió del coneixement i dones. L'alcalde de Caldes de Montbui, Jordi Solé, era fins ara vice secretari general de relacions internacionals, però serà alt càrrec de la conselleria d'Afers Exteriors, de Raül Romeva, motiu pel qual fa un pas enrere i a partir d'ara esdevindrà secretari de relacions internacionals a ERC.

Objectiu: adaptar el partit a l'organització de l'executiu

La resta de secretaries es mantenen com ara, tot i que no es descarten més canvis en un futur proper, encarats a reforçar l'estructura del partit i evitar que quedi buit pel fet de nodrir el Govern dels seus principals dirigents. Fins ara, s'ha intentat reduir la càrrega de feina orgànica a qui entra a Govern i adequar les seves responsabilitats a la tasca que hi exerceixi, però la cúpula dels republicans també vol estar preparada per afrontar uns comicis constituents que es preveuen per d'aquí a un any i mig i on aspiren a vèncer.

I és que, tot i que Junqueras és l'únic dirigent amb rang de conseller, nombrosos membres de l'executiva d'ERC seran alts càrrecs del Govern. A més dels ja citats, el secretari de política econòmica i coneixement del partit, Pere Aragonès, serà secretari d'Economia de l'executiu; el secretari d'emprenedoria, treball i funció pública dels republicans, Josep Ginesta, és ja secretari general del departament d'Economia i Hisenda; i el president del consell nacional, Josep Maria Jové, és el secretari general del departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

Un compromís ètic d'11 punts

Sigui com sigui, Rovira ha començat el consell nacional demanant als nous consellers de la Generalitat a proposta d'ERC –Junqueras, Toni Comín, Carles Mundó, Meritxell Serret i Dolors Bassa, ja que Raül Romeva no hi era– que signessin un compromís ètic amb 11 punts que els exigeixen actuar de forma "honesta, imparcial i diligent" i se'n ressalten valors com "la integritat i la rectitud" que els han d'allunyar de "privilegis o tractes de favor".

"Volem persones lliures dins de comunitats polítiques lliures, ni persones dominades ni institucions segrestades", els ha dit en un consell nacional que ha començat amb un aplaudiment al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En tot cas, Rovira ha advertit que "a la República no hi caben tractes de favor, favoritismes, clientelisme, corrupció, amenaces o coaccions".

Per contra, ha defensat que "treballar per un mateix és treballar pel bé comú", i ha apel·lat a la saviesa –"l'interès particular és només part del bé comú"-, la generositat –"volem participar en la vida pública només amb l'ambició justa i deguda"– i la força interior per "superar qualsevol tipus de temptació".

En clau més política, la dirigent republicana ha defensat que el procés constituent s'ha de fer amb tots els ciutadans, "amb els que són independentistes i els que no ho seran mai". Així, ha demanat que es compti "amb totes les sensibilitats del país", ja que la que comença ara a Catalunya "no és una legislatura normal" sinó que ha de servir per lliurar les claus a tots els ciutadans d'un nou país. "Un país millor", ha dit Rovira, en forma d'un gran procés constituent, i "si és necessari ho començarem a fer els independentistes", però ha de servir per a "tots els ciutadans, per als que són independentistes i els que no ho seran mai".

Junqueras admet l'escassa paritat en el Govern

Tots els quadres d'ERC s'han felicitat per l'acord en una reunió sense gaires sorpreses. Tot i això, diverses conselleres nacionals han criticat l'escassa quantitat de dones al consell executiu –només 4 de 13–, un fet que ha portat Junqueras a disculpar-se i a prometre que, en una propera ocasió, intentaran no caure en el mateix error.

Nous delegats del Govern

L'entrada d'ERC al Govern està comportant també un grapat de nomenaments, entre ells els dels delegats que la Generalitat té al territori. L'exacaldessa de Santpedor i membre de l'executiva regional d'ERC, Laura Vilagrà, serà la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, mentre que el regidor de Comerç i Turisme i tercer tinent alcalde a l’Ajuntament de Valls, Òscar Peris, serà el nou delegat del Govern al Camp de Tarragona.

stats