Política 13/01/2016

Lluís Salvadó pilotarà la Hisenda pròpia en substitució d’Elsa Artadi

à. Font Manté / O. March
2 min
Lluís Salvadó serà el responsable de desplegar l’Agència Tributària de Catalunya.

BarcelonaEl nou equip de la Generalitat ja ha decidit qui serà la persona que pilotarà la Hisenda pròpia a partir d’ara. Segons ha pogut saber l’ARA, Lluís Salvadó, secretari general adjunt d’ERC, ha sigut l’escollit per ser el nou secretari d’Hisenda de la Generalitat. Actualment és Elsa Artadi -la també directora general de Tributs i Joc- qui ocupa aquest càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Hisenda pròpia és una de les estructures d’estat més importants que l’actual Govern té com a objectiu construir, tal com va detallar el nou president, Carles Puigdemont, durant el debat d’investidura de diumenge. Fins ara, el projecte l’ha pilotat l’equip d’Andreu Mas-Colell. Quan es va crear el càrrec de secretària d’Hisenda, va ser Georgina Arderiu la persona que va ocupar el càrrec, i així va ser fins a principis de novembre, quan es va jubilar i va ser substituïda per Artadi, que ha ocupat aquesta posició durant els mesos que han durat les negociacions per formar govern.

Ara el nou cervell de la Hisenda pròpia serà Lluís Salvadó, que és la persona d’Esquerra que durant la passada legislatura negociava amb CiU el desplegament d’estructures d’estat com la mateixa Hisenda.

Format com a enginyer industrial a la Universitat Politècnica, Salvadó té un postgrau en direcció general d’empreses per la Universitat Oberta i va desenvolupar funcions directives durant 10 anys a l’empresa privada, segons s’explica en el seu currículum. També va ser el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre entre el 2004 i el 2010 després d’haver ocupat diversos càrrecs polítics i institucionals, com per exemple el d’alcalde de la Ràpita, entre els anys 1996 i 1997.

Un projecte complex

El projecte per crear una Agència Tributària de Catalunya (ATC) que recapti tots els impostos dels ciutadans i empreses de Catalunya és potser el més complex de tots els que ha de dur a terme la nova administració. L’ATC ja existeix, però de manera molt embrionària i per gestionar els impostos propis i cedits de Catalunya, que són una immensa minoria dels que existeixen. El gruix del que es recapta a Catalunya actualment va a parar a l’Agència Tributària espanyola.

Durant la legislatura passada, el Govern ha anat dotant de més funcions l’ATC. Ha incorporat personal provinent de la Hisenda espanyola, com Jordi Boixareu, fins aleshores delegat especial a Girona, o Joan Iglesias, un experimentat inspector de la delegació de Barcelona. Entre tots plegats van definir les línies bàsiques del que ha de ser l’ATC.

On més problemes hi ha hagut ha sigut en la incorporació de personal. El Consell per a la Transició Nacional calcula que caldrà tenir entre 7.000 i 8.000 treballadors quan l’ATC estigui a ple rendiment. Actualment no hi ha més de 500 treballadors. Aviat s’incorporaran una vintena d’inspectors tributaris i properament es convocaran 40 places per a gestors tributaris. Però és un procediment que avança lentament.

stats