Política 21/11/2018

El PSOE i Podem retiren les candidatures per a la renovació del CGPJ per evitar la votació al Congrés

Sánchez anul·la la candidatura després d'exigir al PP que torni al pacte per a la renovació

Laia Forès / Sònia Trujillo
2 min
Pedro Sánchez en una imatge recent

MadridEl president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha exigit aquest dimecres al Partit Popular (PP) que assumeixi la seva "responsabilitat" en la renúncia del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena a presidir el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Suprem i que tornin al pacte per a la renovació de la cúpula judicial. "La deriva el PP no pot implicar la deriva de les institucions. Li demano que compleixi amb el seu pacte i permeti la renovació del CGPG", ha demanat Sánchez al líder popular, Pablo Casado, durant la sessió de control del Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unes hores després, aquesta crida al PP quedava en paper mullat, el PSOE i Podem han retirat les seves candidatures per la renovació del CPGJ i, d'aquesta manera, han evitat la votació d'aquest dijous al Congrés. Tan sols hi havia dues maneres per fer-ho: la primera era modificar l'ordre del dia, però calia la unanimitat de tots els partits; l'altra implicava retirar les candidatures de les dues formacions, ja que el PP ja havia retirat la seva.

A la sessió del matí, el president del govern espanyol també ha acusat Casado de "no assumir la responsabilitat" de la renúncia de Marchena, que va anunciar el seu pas enrere després de fer-se públic un 'whatsapp' del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, en què assegurava que el seu partit controlaria "des de darrere" el Suprem.

Casado no ha volgut entonar cap 'mea culpa' i ha assegurat que el PP ha actuat amb "responsabilitat" en el procés de renovació de la cúpula judicial. "Hem complert la llei intentant renovar el CGPJ en el termini establert". El líder popular ha anat més enllà i ha responsabilitat Sánchez d'haver "frustrat" el procés.

Delgado i Hernando també s'enganxen pel CGPJ

Minuts després, el diputat del PP Rafael Hernando i la ministra de Justícia, Dolores Delgado, també s'han enganxat per la mateixa qüestió. Hernando ha acusat Delgado "d'arruïnar" la renovació del CGPJ i la ministra li ha retret que intentés "calumniar i injuriar". L'intercanvi dialèctic ha pujat de to fins que el diputat conservador ha ratllat l'insult: "Totes les seves paraules són menyspreables, com vostè mateixa. Dimiteixi ja", ha dit Hernando. Delgado li ha respost: "Vostè està aquí en descomposició".

stats