Política 09/07/2014

35 anys després d'aprovar-se la Constitució, ja es pot acceptar un càrrec sense Bíblia i crucifix

Els nous alts càrrecs poden triar si volen o no la Bíblia i el crucifix en l'acte de presa de possessió a la Zarzuela

Agències
1 min
El fiscal Antonio Narváez Rodríguez ha jurat aquest dimecres davant el rei Felip el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional / EFE

MadridEl fiscal Antonio Narváez Rodríguez ha jurat aquest dimecres davant el rei Felip el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional. La cerimònia, celebrada al Saló d'Audiències del Palau de la Zarzuela, ha seguit formalment el mateix procediment que en ocasions anteriors. Al centre de la sala hi havia una taula amb un exemplar de la Bíblia, un altre de la Constitució i un crucifix. La Bíblia i el crucifix hi eren per voluntat de Narváez Rodríguez, perquè se li ha ofert la possibilitat de triar si volia o no que hi fossin mentre pronunciava la fórmula del jurament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El canvi en el protocol pot semblar menor, però han calgut 35 anys per fer-ho possible. Fins ara, els nous càrrecs, fossin membres del govern espanyol o representants de les altes institucions de l'Estat, tenien l'opció de jurar o prometre complir les seves obligacions, però no podien intervenir en la disposició dels elements simbòlics exhibits en l'acte. El crucifix i la Bíblia hi eren sempre, tot i que la Constitució del 1978 deixa clar que Espanya no és un estat catòlic, sinó aconfessional. Fonts de la Casa del Rei han explicat a l'agència Efe que la fi d'aquesta obligatorietat simbòlica, introduïda arran l'arribada de Felip VI, es tracta de complir amb allò que estableix la Constitució en matèria de llibertat religiosa.

Més enllà del crucifix i la Bíblia, la fórmula segueix sent la mateixa: "Juro [o prometo] complir fidelment les obligacions del càrrec de ... amb lleialtat al rei i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat".

stats