Política 23/11/2020

El Síndic reclama que una comissió independent decideixi abans del 15 de gener si s'han d'ajornar les eleccions

També insta els partits a fer d'urgència una llei provisional per ampliar les jornades de votació

Aleix Moldes
3 min
El síndic de greuges, Rafael Ribo, aquest dimecres durant la seva intervenció al Parlament

Barcelona¿Hi haurà eleccions el 14 de febrer? En temps de pandèmia no es pot garantir res, malgrat que el compte enrere legal no s'atura i el 22 de desembre l'actual legislatura catalana quedarà dissolta. Encara en la segona onada de contagis i amb previsió que la tercera sigui encara més virulenta, el Síndic de Greuges s'ha sumat aquest dilluns a les veus que qüestionen la data electoral del febrer en funció de l'evolució del coronavirus. En roda de premsa al Parlament, Rafael Ribó ha reclamat la creació d'una comissió independent formada per experts sanitaris i també en dret electoral i constitucional "perquè determinin, abans del 15 de gener, si es donen les condicions per celebrar les eleccions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Si arribada la data prevista hi hagués unes condicions que dificultessin de manera important el dret de vot, caldria prendre mesures com l’ajornament de les eleccions", ha remarcat Ribó des de la sala de premsa de la cambra catalana. El principal escull amb què es poden trobar els comicis, com ja va passar a Galícia i al País Basc el juliol passat, és que hi hagi una part de la població confinada a qui no es permeti desplaçar-se fins als col·legis electorals. "Desenes de milers de persones es poden veure impedides d’exercir el dret de vot en jornada electoral", ha alertat, i ha recordat que en les últimes 24 hores s'han detectat 1.700 contagis a Catalunya. "N'hi ha prou que siguin centenars al dia", ha indicat pensant en l'acumulació de casos durant la campanya electoral.

El síndic basa les seves recomanacions en tres capítols, que haurien d'estar inclosos en la llei electoral provisional catalana. El primer, que la jornada electoral no fos d'un sol dia, sinó que s'ampliés a diversos en funció de les necessitats. El segon, ampliar també els terminis per votar per correu. I el tercer, que es recorri a les "urnes mòbils" per recollir el vot a les cases de les persones aïllades pel covid-19.

Si la situació fos delicada pel que fa al nombre de contagis, les solucions que planteja el Síndic són diverses, incloses en l'informe que ha lliurat tant al Parlament com al Govern. Totes elles passen per un gran pacte de país que inclogui a totes les formacions polítiques que es presentin a les eleccions. Per exemple, demana a les institucions que, de forma urgent, aprovin una llei electoral catalana "provisional" per adaptar el procés electoral a la pandèmia. Una llei que s'hauria de començar a redactar "avui mateix" si s'hi vol arribar a temps, ja que queda un mes perquè el Parlament es quedi sense capacitat legislativa (demana que es faci pel procediment de lectura única). Es necessitaria una majoria de dues terceres parts de la cambra per tirar-la endavant i Catalunya és l'única comunitat autònoma que en 40 anys de democràcia no ha aprovat la seva llei electoral pròpia.

Entre d'altres, el Síndic considera necessari ampliar la jornada de votació a diferents dies per garantir el dret de vot a les persones confinades o aïllades i també l'ampliació dels terminis del vot per correu. Una tercera opció, tot i que reconeix que és "cara i complicada" seria la d'estructurar un sistema "d'urnes mòbils" per portar a casa de les persones aïllades que ho demanessin.

L'ajornament no genera consens

La setmana passada van ser la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i el d'Interior, Miquel Sàmper, tots dos de JxCat, els que van posar en dubte el 14-F en funció de l'evolució de la pandèmia. Però aquest dilluns la portaveu de Junts, Elsa Artadi, ha assegurat que el partit treballa perquè se celebrin els comicis i ha demanat "no especular" sobre la possibilitat d'un ajornament. A parer seu, les dades epidemiològiques són favorables i espera que els comicis es puguin celebrar amb "garanties" de vot a tota la ciutadania. En aquest sentit ha dit que el Govern compartirà els informes que ha fet el Procicat sobre les eleccions amb tots els grups parlamentaris per resoldre "inquietuds".

Tampoc la idea d'ajornar els comicis agrada a ERC, el partit que gestiona les competències del Govern en processos electorals, que no veu motius per dubtar de la data. La secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, ha defensat que és possible votar el 14-F amb "condicions segures" i ha demanat no "especular" amb aquesta qüestió.

A l'oposició, però, les explicacions matisades dels partits al Govern no són suficients. La vice primera secretària del PSC, Eva Granados, ha cridat a acabar amb les "especulacions" i ha exigit que sigui el vicepresident amb funcions de president, el republicà Pere Aragonès, qui aclareixi el "posicionament" de l'executiu sobre la data electoral. En una roda de premsa on també ha demanat que es treballi per garantir el dret a vot i que es convoqui els grups parlamentaris per abordar el dispositiu electoral, la dirigent socialista ha avisat que qüestionar el 14-F suposa "posar en dubte la recuperació i el pla de desescalada" que ha aprovat la mateixa Generalitat.

stats