Política 22/11/2020

El conseller d'Interior defensa que les eleccions es facin el 14-F "però no a qualsevol preu"

Ja és el segon conseller de JxCat que posa en dubte la data electoral per l'efecte del covid

Ara
2 min
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaEl 22 de desembre la legislatura quedarà dissolta davant la impossibilitat d'investir un substitut del president, Quim Torra, inhabilitat des del 28 de setembre. Tots els partits ja es preparen per configurar les llistes i posar a punt els programes electorals en unes eleccions, previstes per al 14 de febrer, que estaran marcades per la lluita contra el covid-19. La data electoral respon al compte enrere automàtic que ja s'ha iniciat, però aquesta setmana dos consellers de JxCat l'han posat en dubte, precisament per l'efecte que pugui tenir al febrer una possible tercera onada de la pandèmia. L'últim a fer-ho ha sigut el d'Interior, Miquel Sàmper, que en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio ha explicat que la seva voluntat és que se celebrin les eleccions "però no a qualsevol preu".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si al febrer la velocitat de transmissió del virus està "descontrolada" –ha parlat d'un 1,5 o 1,6 en la velocitat de propagació– i els hospitals estan "totalment plens", la situació faria que "el dret de sufragi actiu es veiés totalment lesionat". Fa uns dies va ser la consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, la que va qüestionar la data de les eleccions. "Hem de tenir molt clar que unes eleccions han de garantir el dret a vot de tothom. Si això no es pot garantir, no sé si es podran celebrar", va assegurar en una entrevista a RTVE Catalunya.

Les paraules de Budó van generar sorpresa a ERC, precisament el partit que té competències sobre el procediment electoral. La direcció general de Participació Ciutadana i Processos Electorals treballa des de fa mesos en un pla per poder garantir que les eleccions se celebrin i evitar, com va passar a Galícia i el País Basc l'estiu passat, que hi hagi persones a qui es limiti el dret a vot per estar contagiades o confinades de forma obligatòria. Fonts republicanes garanteixen que no hi ha motius per pensar que els comicis no es podran fer.

La crítica va anar més enllà i s'hi va sumar gran part de l'oposició. La més contundent va ser la presidenta del grup dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, que va titllar l'actitud de Budó "d'irresponsable". La portaveu del PSC, Eva Granados, va exigir al Govern que "deixi de fer experiments" i garanteixi el dret a vot de tothom; i des de la CUP es va instar l'executiu a fer les eleccions "al més aviat possible". Al PP no li van sorprendre les afirmacions de Budó i fonts populars van explicar que el seu líder, Alejandro Fernández, ja ha advertit en diferents ocasions que JxCat vol aturar els comicis. Finalment, el principal partit de la cambra, Ciutadans, va subratllar que si s'han d'ajornar les eleccions es decidirà "per consens de tots els partits i amb el vistiplau de la Junta Electoral", i no "al compàs del vertigen que li causin les enquestes a JxCat.

stats