Política 16/12/2016

Els principals sindicats confirmen l'assistència a la cimera del referèndum

El TSJC expulsa els col·legis d'advocats catalans del Pacte pel Dret a Decidir després del recurs de tres lletrats

Montse Riart / Aleix Moldes / Xavier Grau
2 min
Els líders de CCOO i la UGT de Catalunya al Primer de Maig

BarcelonaEl Govern encara no ha començat a enviar les invitacions per la cimera del referèndum, que ha anunciat que es convocarà pel 23 de desembre al Parlament. Tot i no conèixer l'ordre del dia, els principals sindicats ja han confirmat la seva assistència. Fonts de CCOO i UGT han explicat a l'ARA que no faltaran a la cita, com no van faltar a cap de les reunions del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Tots dos sindicats són partidaris que els catalans puguin decidir el seu futur a través d'un referèndum vinculant, tot i que no s'han mostrat obertament partidaris per cap de les opcions a debat. També ha confirmat l'assistència Unió de Pagesos i USOC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

UGT i CCOO formen part de la llista d'entitats impulsores de l'antic pacte nacional, al costat d'altres organitzacions sindicals, patronals, partits i entitats socials. En l'àmbit polític, PDECat, ERC i la CUP han celebrat la convocatòria de la cimera -que forma part de la resolució de suport al referèndum anul·lada pel TC-, mentre que CSQP prefereix esperar a rebre la convocatòria oficial abans de respondre. Els 'comuns' estaran en tot cas representats, ja que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sí que ha confirmat la seva assistència.

Entre les patronals prefereixen ser prudents. PIMEC, una de les que havia participat recurrentment al Pacte Nacional Pel Dret a Decidir, ho decidirà la setmana vinent aprofitant la reunió del comitè executiu. Fonts consultades per l'ARA esperen haver rebut la invitació abans de decidir. El Govern enviarà invitacions a les patronals que van participar o van subscriure el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, entre elles CECOT, FEPIME i Foment del Treball, tot i que aquesta última no va arribar a acudir a cap de les reunions pel seu "elevat contingut polític".

Veto al Col·legi d'Advocats

Aquest divendres 'La Vanguardia' ha avançat la notícia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), expulsa el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i el Consell de Col·legis d'Advocats de Catalunya (CCAC) del Pacte pel Dret a Decidir. Segons ha confirmat l'ARA, el tribunal dóna la raó a tres lletrats que van recórrer l'adhesió a aquest acord argumentant que no s'hi sentien representats. El TSJC argumenta que el fet que els advocats estiguin obligats a col·legiar-se per poder exercir la seva professió, "no deixa cap altra possibilitat" als col·legiats que "alinear-se" amb els postulats ideològics de l'organisme, vulnerant així la seva llibertat ideològica.

Els tres advocats recurrents ja van presentar un primer recurs el 2013 que va tombar un jutjat contenciós administratiu de Barcelona. Els lletrats van recórrer aquesta primera sentència i ara el TSJC els dóna la raó i anul·la l'acord de l'ICAB i CCAC. De moment el Col·legi d'Advocats de Barcelona està estudiant la resolució i properament decidirà si presenta un recurs de cassació davant del mateix tribunal.

stats