Política 01/12/2021

El sobiranisme i l'esquerra es planten al Congrés davant els mitjans d'extrema dreta

Els equips de comunicació de dotze grups al Congrés demanen "mesures" pel comportament d'Estado de Alarma TV

ARA
2 min
Roda de premsa del PDECat al Congrés

MadridDes de fa setmanes que a la sala de premsa del Congrés de Diputats es respira tensió entre les formacions sobiranistes i les d'esquerres quan els periodistes del canal de YouTube d'extrema dreta Estado de Alarma TV pregunten als seus representants. Alguns grups, de fet, havien optat per l'estratègia de no contestar a les seves preguntes i limitar-se a afirmar que no volen "contribuir a la bombolla mediàtica de l'extrema dreta". Altres, com la diputada de la CUP Mireia Vehí o el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, havien discutit la idoneïtat i el to de les seves preguntes. La situació ha arribat al punt que aquest dimecres els equips de comunicació de dotze formacions, entre els quals el PSOE, Unides Podem, ERC, Junts, el PDECat i també la CUP, han emès un comunicat en què demanen al Congrés que prengui les "mesures necessàries" per "restablir el bon funcionament" de les rodes de premsa sense posar "en risc la llibertat d'informació i el bon clima a la sala de premsa".

Signen també el comunicat els equips de premsa del PNB, EH Bildu, Més País, Compromís, el BNG i Nueva Canarias. Consideren que el "comportament" dels representants d'Estado de Alarma TV "desvirtua les rodes de premsa i genera un clima de tensió que dificulta la feina de la resta de periodistes que fan la seva feina amb professionalitat". "El que haurien de ser compareixences d'actualitat parlamentària s'estan convertint en cara a cara ideològics", afegeixen. Denuncien "intolerables faltes de respecte" als representants dels grups parlamentaris signants i creuen que aquesta "manera d'actuar no es correspon amb el codi deontològic ni amb els principis d'actuació acordats pels professionals del ram".

PP, Cs i Vox censuren el comunicat

Els dirigents de PP, Ciutadans i Vox han carregat contra el comunicat, perquè el consideren un atac a la "llibertat d'expressió". Ho han denunciat a través de Twitter el líder del PP, Pablo Casado; la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, i també la portaveu de Vox al Congrés, Macarena Olona. Estado de Alarma TV també va criticar el text i ho va titllar de "molt greu": "¿Volen imposar la censura a Espanya?"

L'Associació de Premsa de Madrid, per la seva banda, també ha fet un comunicat en què defensa que els periodistes "tenen el dret a fer, de manera respectuosa, les preguntes" que considerin oportunes, i als dirigents polítics, "el dret de no fer comentaris, si ho consideren oportú, a les preguntes que se'ls hi formulin". Avisen, però, que no tenen el dret a fer "desqualificacions dirigides a periodistes o mitjans".

stats