Política 08/08/2020

El ple sobre la monarquia torna a enfrontar JxCat i ERC

Els lletrats adverteixen que algunes votacions no es publicaran al BOPC perquè poden contravenir el TC, davant la indignació de JxCat

Ara
2 min
El vicepresident Pere Aragonès, ahir conversant amb el president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del Parlament

BarcelonaEl ple del Parlament que va tornar a desafiar ahir el Tribunal Constitucional (TC) declarant el seu rebuig a la monarquia espanyola amenaça amb provocar un nou enfrontament entre socis de Govern davant els dubtes sobre si les resolucions aprovades pels grups es publicaran oficialment. Els lletrats de la cambra advertien ahir, en un ple que es va allargar fins a la nit, que els textos que van votar els independentistes podrien contravenir resolucions del Tribunal i van advertir que no les farien constar al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC). Mentre que tant JxCat com el president Quim Torra van exigir ahir que les resolucions es facin públiques, el vicepresident Pere Aragonès se n'ha desmarcat avui a Mataró, on ha assegurat que es publiquin o no l'important és "el que es vota i es discuteix".

Aragonès ha celebrat, tal com recull l'ACN, que la cambra catalana es pogués pronunciar "molt clarament" sobre la monarquia malgrat les "amenaces" del TC cap a funcionaris, lletrats i diputats. El Parlament va reprovar ahir Felip VI i el govern espanyol i va declarar que "Catalunya és republicana i, per tant, no reconeix ni vol tenir cap rei". Tant Cs com el PSC i el PP van presentar peticions de reconsideració a la mesa (que les va rebutjar) per impedir l'admissió a tràmit dels punts més contundents dels textos, considerant que xocaven amb els advertiments del Constitucional, que ha anul·lat reiteradament votacions de la cambra sobre la monarquia i ha advertit el seu president, Roger Torrent, que pot incórrer en responsabilitats penals si permet el debat sobre la Corona.

Va ser el líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, qui va fer constar durant el ple el rebuig dels lletrats a publicar els punts contraris a les resolucions del Constitucional al Butlletí Oficial del Parlament (BOPC). Torrent va admetre que els funcionaris havien fet arribar als grups les "limitacions" que tenien a causa de les "advertències del TC" -que també afecten el secretari general de la cbra-, davant la qual cosa el diputat Albert Batet (JxCat) va reclamar a la mesa que "prengui les mesures oportunes i obri els expedients oportuns" si algun funcionari es nega a publicar el que es va votar a la cambra. Acte seguit, el president Torra va denunciar a Twitter que "cap funcionari pot decidir si es publica o no una resolució votada pel ple". "Fins aquí podíem arribar", va sentenciar.

Per la seva banda, Torrent va afirmar al ple que els lletrats "actuaran en funció de les consideracions que s'han traslladat a la mesa", cosa que va motivar noves queixes de Batet i també de la CUP, que va demanar a Torrent, en boca de Natàlia Sànchez, que "faci una avaluació del seu mandat i reconegui les limitacions a les quals s'ha sotmès la cambra".

stats