Política 05/03/2016

Reinicia llança una proposta per articular un procés constituent deslligat de la independència

L'objectiu és eixamplar "al màxim" la participació ciutadana en el debat sobre el nou país

Núria Orriols
3 min
Reinicia llança una proposta per articular un procés constituent deslligat de la independència

BarcelonaLa plataforma Reinicia Catalunya, que aglutina 13 entitats del sobiranisme civil, entre les quals hi ha l'ANC i Òmnium, ha presentat aquest dissabte el projecte Convenció Constituent Ciutadana, un mètode de deliberació ciutadana per a la primera fase del procés constituent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Es tracta d'una "proposta" –tal com han volgut deixar clar els organitzadors– perquè tots els actors que han de participar en el futur procés constituent puguin esmenar el rumb que s'ha presentat. "La nostra voluntat no és resoldre el debat sobre la independència sinó crear espais comuns per pensar la Catalunya del futur", ha dit el portaveu de Reinicia, Jaume López, i desvincular així el procés constituent estrictament de la independència per aconseguir la participació del màxim de persones possible. En aquest sentit, ha expressat la necessitat de caminar cap a un Pacte Nacional pel Procés Constituent, en la línia de les trobades que ja es van fer al voltant de la defensa del dret a decidir.

Aquesta etapa "preconstituent", tal com l'anomenen JxSí i la CUP en el seu acord de legislatura, ha d'estar protagonitzada per la societat civil d'acord amb el calendari que fixi la comissió d'estudi del procés constituent al Parlament. De fet, partits i entitats estan explorant crear un nou paraigua institucional que aglutini totes les iniciatives del procés constituent i que també sigui capaç d'atreure el 'món Colau' en el debat –una de les estratègies per eixamplar la base independentista–. Una de les propostes que hi ha sobre la taula és recuperar l'"esperit" del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, una plataforma coordinada per l'expresident del Parlament Joan Rigol, que ha assistit a l'acte de Reinicia. El mateix Rigol ha intensificat contactes en les darreres setmanes per sondejar la utilitat que podria tenir el Pacte en aquest context.

A la presentació, que ha tingut lloc al Campus Clínic de la Universitat de Barcelona, hi han assistit unes 250 persones, entre les quals hi havia representants de fins a 45 entitats diferents. "Hem de ser més", ha assegurat una de les organitzadores, Isabel-Helena Martí, en la seva presentació sobre com organitzar els debats sectorials.

A l'acte hi havia representants polítics com el cap de files de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell; el secretari tercer de la mesa del Parlament, Joan Josep Nuet (CSQP); l'excap de llista de la CUP Antonio Baños; Mercè Jou, de Demòcrates de Catalunya; el director de la Fundació CatDem, Joaquim Colominas; el director acadèmic de la Fundació Irla, Lluís Pérez; la dirigent de Procés Constituent Teresa Forcades, o l'exdiputat David Companyon.

També membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional com el mateix president de l'Institut d'Estudis Autonòmics, Carles Viver i Pi-Sunyer, o el catedràtic de ciències polítiques Ferran Requejo. També hi han assistit el president de l'ANC, Jordi Sánchez; la vicepresidenta de l'entitat, Rosa Alentorn; i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

La trobada ha comptat amb la intervenció de representants de les entitats presents i també de persones a títol individual que han opinat sobre el projecte. El mateix Baños ha pres la paraula en nom de l'entitat Consti, que forma part de Reinicia, per explicar la seva tasca en el procés constituent. "Som un 'spin-off' de Súmate", ha dit, aclarint que la seva voluntat és traslladar la reflexió "al carrer" i "perseguir" la gent de la "perifèria" de Catalunya.

Posteriorment, els assistents s'han distribuït en 14 grups temàtics per començar a debatre sobre com ha de ser el nou país. La trobada, que ha començat a dos quarts d'onze del matí, s'ha allargat fins a les dues del migdia.

La proposta de Reinicia

El full de ruta de Reinicia en aquesta etapa preconstituent (abans de les eleccions constituents que s'han de celebrar d'aquí 17 mesos) passa per organitzar debats sectorials –fins a 14 temàtiques seleccionades– i territorials.

Els debats sectorials es faran a través de convencions nacionals per àmbits temàtics centrades en els punts següents: drets i deures; benestar; salut; educació; ciutadania; cultura; comunicació; coneixement; medi ambient; política; justícia; seguretat; economia, i internacional. De cada debat se'n traurien textos de conclusions sectorials. Posteriorment es territorialitzaria el debat ciutadà a través d'assemblees "transversals" i coorganitzades per totes les entitats locals. "Si som capaços de fer-ho, arribarem a tot el territori", ha assegurat un dels membres de l'organització, Jordi Rich, que ha desgranat el treball territorial previst a la Convenció Ciutadana.

Com a resultat de la discussió, s'elaboraran documents de "síntesi i priorització" de les propostes de la Convenció.

Aquesta primera etapa preconstituent correspondria a la fase participativa de l'elaboració d'una eventual Constitució catalana. Després, d'acord amb el full de ruta de Reinicia, tindria lloc la fase civil amb suport institucional; l'etapa de democràcia representativa en què el Parlament tindria un paper central; i la fase de democràcia directa per sotmetre el text constitucional a referèndum ciutadà.

stats