Política 02/09/2015

Sáenz de Santamaría assegura que la reforma del TC "enforteix" l'estat de dret

"És molt difícil negociar res amb qui amenaça de saltar-se la llei", assegura la vicepresidenta del govern espanyol en relació a Mas

Ferran Casas / Efe
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, avui, després del consell de ministres / EFE

Madrid / PalènciaLa vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat aquest dimecres que la modificació de la llei per dotar el Tribunal Constitucional (TC) de capacitat sancionadora "no va contra ningú", sinó que "enforteix" l'estat de dret perquè les decisions dels tribunals es compleixin. Sáenz de Santamaría ha respost a Palència, durant la seva participació en les festes patronals, a les crítiques dels grups de l'oposició a la modificació de la llei per permetre que el TC pugui sancionar a qui no compleixi les seves resolucions, cosa que obriria la porta a aquest organisme per multar i fins i tot suspendre de les seves funcions el president de Catalunya, Artur Mas, i qualsevol persona o autoritat que incompleixi les seves sentències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre això, la vicepresidenta ha cridat a la reflexió en preguntar-se "en quin país democràtic i en quin estat de dret les resolucions no es compleixen?". En aquest sentit, ha justificat la proposta del govern perquè confereix capacitat al Tribunal Constitucional perquè les seves decisions es compleixin, i s'ha preguntat: "Quin mal hi ha que els tribunals tinguin capacitat perquè les seves decisions siguin complertes pels governs, per les administracions i pels ciutadans?".

El que demana el govern central amb aquesta reforma, ha afegit, és que quan un ciutadà o administració acudeixi a un tribunal, en aquest cas al TC, i se li doni la raó, "aquesta decisió es compleixi i es respecti per part de tothom". Per això, ha insistit que "és una mesura que no va contra ningú, va a favor de l'enfortiment de l'estat de dret, de l'enfortiment del marc constitucional, que qui acudeix a un tribunal perquè li doni la raó sàpiga que si se la dóna perquè la té, aquesta decisió es complirà".

"¿Com es pot explicar als ciutadans que després d'iniciar un procés, que moltes vegades són llargs i complicats, després d'obtenir una decisió, en aquest cas davant el Tribunal Constitucional, i moltes vegades en defensa del marc constitucional, aquestes decisions no es compleixen?", ha insistit la vicepresidenta.

Hores després la vicepresidenta ha comparegut a la Moncloa per valorar les reunions que Mariano Rajoy ha mantingut amb els presidents de Múrcia, les Balears i les Canàries. Ha defensat la reforma assenyalat les dificultats d'entendre's amb l'executiu català: "És molt difícil negociar res amb qui amenaça de saltar-se la llei", ha lamentat. També ha criticat que el PSOE no vulgui col·laborar a enfortir el TC i garantir el compliment de les seves sentències i critiqui la reforma exprés quan va fer el mateix amb la reforma constitucional per limitar el dèficit que sí va tenir el suport del PP quan era a l'oposició.

stats