Política 25/01/2018

Rajoy demana al Consell d'Estat un informe per impugnar al TC la investidura de Puigdemont

El govern espanyol busca que Roger Torrent hagi de proposar un candidat alternatiu

Ot Serra
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en roda de premsa ala Moncloa

MadridMariano Rajoy vol impedir com més aviat millor que Carles Puigdemont pugui presidir la Generalitat. Soraya Sáenz de Santamaría ha explicat aquest dijous a la Moncloa que el govern espanyol ha demanat un informe al Consell d'Estat perquè aconselli si és preceptiu impugnar la decisió de Roger Torrent de proposar Puigdemont com a candidat a la presidència en el ple d'investidura de la setmana que ve. A quatre dies de la sessió d'investidura al Parlament i amb Carles Puigdemont com a candidat, l'executiu de Mariano Rajoy té entre cella i cella l'objectiu d'impedir que el cap de llista de JxCat pugui ser escollit president de la Generalitat, ja sigui a distància o bé físicament a la cambra.

"Si l'informe és positiu, es portaria demà al TC", ha assegurat Santamaría, que ha explicat que es tracta d'una consulta potestativa al Consell d'Estat. "L'estatus juridic és incompatible amb la seva presència a la cambra, perquè se l'ha de detenir tan bon punt posi els peus en territori espanyol", ha afegit la vicepresidenta.

Santamaría ha remarcat que l'executiu demana al Consell d'Estat que dictamini si es pot fer una investidura sense la seva presència i si es pot impugnar la decisió de la mesa de permetre-ho. "El senyor Torrent hauria d'haver tingut en compte que Puigdemont no pot ser físicament a la cambra", ha subratllat. A més, Santamaría ha asseverat que també sol·lictien saber si seria procedent actuar en cas que es permeti el vot delegat als diputats que són fora del territori espanyol.

En cas que el TC decideixi suspendre la candidatura de Puigdemont, Santamaría ha remarcat que espera que Torrent obeeixi la instrucció del tribunal i no permeti que se celebri el ple amb Puigdemont com a candidat. Així, l'executiu espanyol posa el president del Parlament en la tessitura d'haver de proposar un candidat alternatiu. En cas que el dia 31 no s'hagi proposat un nou candidat, Torrent estaria incomplint el reglament del Parlament, però no es dissoldria la cambra. Fonts de la Moncloa es mostren optimistes que Torrent no arribarà a l'1 de febrer sense candidat.

Santamaría també ha apuntat que aquesta decisió s'ha comunicat al PP i al PSC, que en les últimes hores s'havien interessat pels plans de la Moncloa. El moviment efectuat aquest matí és un gir en el guió. Fins ara, Rajoy no tenia intenció de portar al TC res que no fos un acte jurídic que constatés que el Parlament intentava investir un president per via telemàtica. JxCat va retirar la petició de delegació de vot de Puigdemont abans que Torrent signés la seva candidatura, de manera que no permetia a la Moncloa evidenciar que es faria una investidura a distància. Ara, però, el govern espanyol estableix una connexió amb la situació jurídica de Puigdemont i la impossibilitat d'investir un candidat que sigui físicament a l'hemicicle, una decisió que ignora que Puigdemont pot tornar a Catalunya i en un cas hipotètic anar a la presó i demanar sortir per fer acte de presència a la sessió d'investidura.

Suspensió automàtica

Si es compleix la hipòtesi de Rajoy, es recorrerà la candidatura de Puigdemont aquest divendres i el TC hauria de decidir l'admissió a tràmit abans que se celebri el ple de la cambra, encara sense data. Un dels escenaris és que els magistrats acceptin el recurs, suspenguin automàticament la proposta de Puigdemont com a candidat a la investidura, però no es posicionin sobre el fons de la qüestió. La Moncloa espera que Torrent proposi aleshores un candidat alternatiu i se n'investeixi un que no sigui Puigdemont. "Té 134 opcions", han apuntat fonts de l'executiu. La sentència del tribunal podria arribar al cap d'unes setmanes o mesos i, en un hipotètic cas, tombar el recurs del govern espanyol, fet que deixaria una situació insòlita en què la investidura de Puigdemont seria avalada després que ja s'hagués format un Govern sense ell. Una altra possibilitat és que el TC decideixi entrar ja al fons de l'assumpte i no només s'admeti a tràmit el recurs sinó que també es resolgui i no es deixin incògnites en l'aire.

stats