EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 12/01/2014

Sortu fa una crida perquè la marxa unitària "no sigui flor d'un dia"

Pernando Barrena creu que "el repte" a què s'enfronta el País Basc "no és de partits, sinó de país", i que les formacions han d'"estar a l'altura de les circumstàncies"

Ara / Europa Press
2 min
Pernando Barrena i Amaya Izko, abans de la roda de premsa / EFE

Sant SebastiàPernando Barrena creu que "el repte no és de partits, sinó de país", i que les formacions han d'"estar a l'altura de les circumstàncies".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sortu s'ha felicitat per la manifestació "sense precedents" celebrada aquest dissabte a Bilbao i ha considerat que les més de 100.000 persones que van sortir al carrer van "demostrar que unint forces aquest país és imparable". Per això, ha manifestat que "el repte, a partir d'ara, és que [la marxa unitària] no sigui flor d'un dia, sinó el començament del treball en comú que necessita aquest poble".

Els portaveus de Sortu Pernando Barrena i Amaia Izko han ofert una roda de premsa a Sant Sebastià per valorar la marxa que va discórrer pels carrers de la capital biscaïna sota el lema 'Drets humans. Acord. Pau', en què han denunciat que, després dels successos d'aquesta setmana, "de l'estat espanyol només es pot esperar imposició i negació ahir, avui i sempre".

Segons la seva opinió, amb la prohibició de la manifestació convocada pel col·lectiu Tantaz Tanta l'Estat "ha volgut esborrar per la força una reivindicació que ha fet seva, de manera palpable, la majoria de la societat basca", com és la fi de la política de dispersió dels presos. "Però no s'han adonat que la violència i la imposició són inútils quan s'enfronten a la determinació i la voluntat popular", han afegit.

Setmana determinant

Els dirigents abertzales han destacat que la "gegantina mobilització popular" va respondre a la convocatòria que, "recollint una exigència social majoritària", va dur a terme la majoria política i sindical basca, i que "ens interpel·la a tots i a tots ens ha de fer pensar". En aquest sentit, han considerat que ha estat una setmana "absolutament significativa del camí que ha de fer aquest poble".

En la seva opinió, "una vegada més" ha quedat "ben clar" quina és "l'única oferta que l'estat espanyol té envers Euskal Herria", i han considerat que és "una claveguera de drets". "Són els campions de la vulneració de drets bàsics i la seva única oferta és la imposició i la negació". Barrena s'ha mostrat "especialment satisfet" del nivell "qualitatiu" i l'ampli ventall de participació de la convocatòria que, segons la seva opinió, ha suposat "la mobilització més gran de la història d'aquest país".

Preguntat per si veu un camí de treball amb el PNB, ha considerat que "això és una cosa que haurà de demostrar el temps", perquè, segons ha subratllat, "el repte no és de partits polítics, sinó de país", i les diferents formacions han d'"estar a l'altura de les circumstàncies", perquè "la pau és un interès públic compartit de tota la societat basca, no un objectiu polític".

Per Barrena i Izko, "l'única manera de garantir els drets com a persones i com a poble és emprendre el propi camí", i s'han mostrat convençuts que "especialment la fotografia" de dissabte a Bilbao mostra que "hi ha base i força de sobres per emprendre i caminar aquest camí".

Per això, des Sortu han reiterat la crida a les forces polítiques i socials, així com als ciutadans bascos, per "emprendre junts el camí que porti al ple exercici dels drets que, com a persones i com a poble, ens corresponen".

stats