Política 20/05/2019

Els presos electes recullen les actes al Congrés i al Senat i confien en poder exercir el càrrec

Sànchez, Rull i Turull, "convençuts" que la mesa no els suspendrà de diputats

Laia Forès / Ot Serra
5 min
Els presos electes ja són al Congrés i al Senat per recollir les actes

MadridImatge històrica dels presos polítics al Congrés sota vigilància policial per recollir l'acta de diputats i senador. Els electes Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull i Raül Romeva ja han fet els tràmits al Congrés i al Senat i han tornat cap a Soto del Real. La comitiva encapçalada per un cotxe de la Guàrdia Civil i formada per diversos cotxes de paisà ha sortit del centre penitenciari poc després de les 9 hores aquest dilluns, i els presos electes han sigut traslladats fins a les Corts espanyoles on han dut a terme els tràmits custodiats per la policia de les respectives cambres, tal com va autoritzar el Tribunal Suprem. Aproximadament una hora més tard, han tornat a ser traslladats a la presó amb vehicles policials.

Junqueras, al Congrés

El Congrés no ha entregat ni el mòbil ni la tauleta als diputats presos, i la cartera la guardaran els grups parlamentaris. "Són diputats incomunicats", ha comentat Josep Lluís Cleries (JxCat) als periodistes. En tot moment han pogut fer els tràmits acompanyats de membres dels grups parlamentaris, com Jon Iñarritu de Bildu, a banda dels d'ERC i JxCat. Els diputats presos no han accedit per l'entrada principal de l'aparcament, de manera que els mitjans no han pogut veure l'arribada i han aparegut als ascensors de la planta baixa del Congrés, on els esperaven els seus companys de files.

Jordi Sànchez, en el moment d'entrar al Congrés  per recollir l'acta de diputat

Al Senat, els 13 senadors d'ERC –entre ells Ana Surra, Miquel Caminal, Sara Bailac i Josep Quintana– han rebut emotivament Romeva, que ha recollit la seva acta en menys de deu minuts i ha abandonat la sala Clara Campoamor enmig d'aplaudiments i abraçades.

WhatsApp Image 2019-05-20 at 10.15.58

Els presos electes no tenien permès mantenir contacte amb la premsa ni reunions de treball, però això no els ha impedit interrompre la seva actualitat a Twitter. "Soc al Congrés envoltat d’amics i de companys. És un privilegi extraordinari. Els explicava que quan els veig a la tele i són 15 sento un orgull infinit. Cal guanyar diumenge i portar el país a la llibertat", ha dit Junqueras en un vídeo a través de les xarxes.

Per la seva banda, Romeva ha agraït la rebuda i ha celebrat el seu càrrec: "Som polítics, fem política, i la continuarem fent". El pas següent, un cop aquest dimarts prometin la Constitució, serà veure si efectivament poden exercir de diputats o bé si se'ls suspendrà del càrrec, atesa la seva situació judicial, una circumstància que no ha passat inadvertida en els primers missatges que han volgut llançar els diputats presos. "No sé quina serà la possibilitat d'exercir el mandat", ha assenyalat Sànchez, i Turull s'ha mostrat esperançat: "Esperem que els representants del Congrés que ho són gràcies a les urnes no impedeixin que exercim els que som a la presó per posar urnes".

Amb tot, la número 2 de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha assegurat que Sànchez, Turull i Rull estan "convençuts" que la mesa del Congrés "defensarà els seus drets" i que no els suspendrà, cosa que es podria fer interpretant l'article 21.1 del reglament de la cambra baixa. En roda de premsa després que els presos electes fessin tots els tràmits per obtenir l'acta de diputats, Borràs ha subratllat que "no voldran renunciar a res", preguntada per si Sànchez, Rull i Turull entregaran l'acta en cas que siguin suspesos. "El que volen és poder exercir el seu dret, haurà d'haver-hi algú que els privi de no poder fer el treball pel qual se'ls ha facultat. Els impediments seran les decisions que prenguin el Suprem o la mesa del Congrés", ha afegit.

L'expresident Carles Puigdemont també ha celebrat la recollida de les credencials, que considera una "acreditació" de la condició de presos polítics. "Entren al Congrés escollits per defensar les mateixes idees per les quals els tenen empresonats. Una vergonya per a uns, una dignitat immensa per a vosaltres", ha piulat.

Salutació amb Sánchez

Els diputats i senadors d'ERC s'han fet una fotografia de família a la porta dels Lleons del Congrés i el seu portaveu, Gabriel Rufián, ha subratllat "l'anormalitat" que suposa que no sigui Junqueras qui atengués els mitjans. Amb tot, ha fet una crida a la "normalitat" i no ha descartat que aquest dimarts el president dels republicans saludi la resta de líders polítics de la cambra baixa, com Pedro Sánchez. "Si passa, passarà. I hauria de ser normal", ha destacat Rufián, que també ha deixat dit que hauria de el líder del PSOE qui s'acostés a Junqueras perquè li va guanyar les eleccions a Catalunya.

Els diputats i senadors d'ERC, baixant per la carrera de San Jerónimo, davant del Congrés

Rufián ha llegit també unes paraules de Junqueras i Romeva que han volgut adreçar a través d'una carta. "Avui hem pogut sortir de la presó i abraçar els nostres companys gràcies als vostres vots. Hem recollit les credencial, i volem exercir els nostres drets aquí i a tots els espais. Els vostres vots ens han fet lliures", ha llegit Rufián. "Demà tornarem a ser aquí. Tindrem l'oportunitat de mirar a la cara als que ens volen a la presó callats, sotmesos i silenciats, amb el somriure de la victòria i la mirada de dignitat de qui no te por. Cara a cara li ensenyarem a Pedro Sánchez que la democràcia és més forta que la repressió, que els vots sempre podran amb les porres. Els vots i les urnes són la nostra major força. Mai res ho podrà frenar. Iniciem una nova fase que ha començat trencant els murs de la presó i continuarà aquest diumenge guanyant les eleccions municipals. Vencerem els carcelers de toga i escó", han conclòs Junqueras i Romeva, que han han aprofitat per denunciar la "suposada democràcia espanyola" que els ha prohibit reunir-se amb el grup parlamentari i atendre els mitjans.

Els presos podien haver fet aquests tràmits a través d'un apoderat -excepte Romeva- però el Tribunal Suprem va autoritzar que els fessin personalment "sense dilació perquè siguin reintegrats al centre penitenciari tan aviat com sigui possible”. Una situació que Rull ha qualificat de "surrealista i absolutament irreal" en el vídeo que ha enregistrat i penjat a Twitter, on s'ha queixat que no puguin fer reunions amb el grup parlamentari i hagin estat "permanentment vigilats". Els presos electes tornaran a sortir de la presó demà en les mateixes condicions per a la constitució de les Corts. Per aquest motiu, el judici al Procés ha quedat suspès fins dimecres.

Carta Junqueras i Romeva
stats