Política 18/11/2016

Surt a la llum la maniobra de Suárez per evitar un referèndum que hauria fet tornar la república a Espanya

El programa La Sexta Columna ha emès una entrevista on l'expresident reconeix a Victoria Prego que la comunitat internacional demanava una consulta

Ara
1 min

BarcelonaLa cadena de televisió La Sexta ha avançat aquest migdia uns segons d'una l'entrevista que emetran aquest vespre que va fer la periodista Victoria Prego al president espanyol, Adolfo Suárez. A l'entrevista, que mai no s'havia emès sencera, Suárez explica: "La major part dels caps de govern estrangers em demanaven un referèndum sobre monarquia o república". La periodista diu que celebrar-lo "hauria estat molt perillós, en aquell moment", i el president ho reconeix: "Vaig fer enquestes i perdíem". Suárez, que mentre fa aquestes declaracions intenta tapar el micròfon perquè no quedi enregistrat, apunta també que era Felipe González qui pressionava els governs internacionals perquè li demanessin a Suárez la celebració d'un referèndum.

En aquest context, Suárez, segons explica a l'entrevista, va tirar pel dret: "Llavors jo vaig incloure la paraula 'rei' i la monarquia a la llei [per a la reforma política] i així vaig poder dir que ja s'havia sotmès a referèndum".

La llei per a la reforma política es va aprovar el 18 de novembre del 1976 per les Corts franquistes i el 15 de desembre d'aquell mateix any es va votar en referèndum i va aconseguir un 99,4% dels vots a favor. Va ser l'instrument jurídic sobre el qual es va basar la Transició.

stats