Política 29/10/2019

El Suprem anul·la ara la condemna a Atutxa arran de la sentència del TEDH

El tribunal va condemnar Atutxa, Knörr i Bilbao a inhabilitació i multes d'entre 12.000 i 18.000 €

Ara
2 min
L’expresident del Parlament basc Juan María Atutxa assegut al banc dels acusats durant el judici contra ell per desobediència

BarcelonaRectificació de la sala segona del Tribunal Suprem. Després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) condemnés l'Estat el 2017 per haver vulnerat els drets parlamentaris a un judici just a l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa, així com els dos membres de la mesa Gorka Knörr i Kontxi Bilbao, la sala de l'alt tribunal s'ha vist forçada a rectificar. El ponent de la sentència va ser el magistrat Manuel Marchena, el mateix que ha condemnat aquesta tardor els dirigents independentistes a penes d'entre 9 i 13 anys per un delicte de sedició.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això el Suprem ha anul·lat ara la sentència del 2008 que condemnava per desobediència els tres parlamentaris a inhabilitació i els imposava multes de 12.000 i 18.000 euros per haver-se negat a dissoldre el grup de Sozialista Abertzaleak després de la il·legalització de Batasuna.

Els magistrats s'han vist obligats a estimar el recurs que van plantejar les defenses dels tres membres de la mesa basca i admetre que, atesa la declaració del TEDH (que va considerar que s'havia vulnerat l'article 6.1 del Conveni Europeu), cal declarar la nul·litat de la sentència. En aquest sentit, el Tribunal Suprem apunta a la resolució que la naturalesa vinculant de les sentències dictades pel Tribunal d'Estrasburg en l'ordenament jurídic espanyol és "aliè a cap mena de dubte".

La resolució del TEDH

El juny del 2017, el TEDH va considerar que l'expresident de la cambra basca Juan María Atutxa i els exmembres de la mesa Kontxi Bilbao i Gorka Knörr van veure vulnerat el seu dret "a un judici equitatiu" quan van ser condemnats pel Suprem. Un dret que, segons apunta, està recollit a l'article 6.1 de la Convenció de Drets Humans.

Tal com va exposar la resolució del Tribunal d'Estrasburg, els tres afectats van ser privats del dret a sotmetre a contradicció les acusacions que durant el judici –presidit per Marchena– van fer-se contra ells, i van ser condemnats per l'alt tribunal sense que els fets poguessin examinar-se en instàncies inferiors.

stats