Política 28/10/2016

El Suprem rebaixa la condemna a l'exdiputat Xavier Crespo a dos anys i mig d'inhabilitació

El TSJC el va inhabilitar durant nou anys i mig per acceptar suborns d'un empresari rus i prevaricar, però ara l'han absolt d'aquest segon delicte

Montse Riart
2 min
Xavier Crespo amb el seu advocat, Manuel González Peeters, entrant al TSJC / ACN

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha reduït la condemna a l'exdiputat de Convergència Xavier Crespo, a qui el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va inhabilitar durant 9 anys i mig per acceptar suborns d'un empresari rus, Andrei Petrov, quan Crespo era alcalde de Lloret de Mar. El Suprem l'absol del delicte de prevaricació i rebaixa la inhabilitació a 2 anys i mig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera sentència comptava amb un vot particular de l'expresident del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, contrari a la condemna de Crespo, en el qual la defensa de l'exdiputat va basar el seu recurs al Suprem, que ara li ha donat parcialment la raó.

Va acceptar regals però no va prevaricar

La Fiscalia acusava Crespo d'haver acceptat regals de l'empresari rus, com ara un rellotge de 2.200 euros per a ell mateix –que va haver de tornar–, un viatge a Moscou d'un dia i mig per a ell i la seva família i falsos patrocinis sense contracte per als equips d'hoquei i futbol de la ciutat. El fiscal també assegurava que, a canvi, l'exalcalde havia afavorit l'empresari en la construcció d'un centre comercial a l'antiga plaça de braus del municipi que mai es va arribar a fer.

El Suprem considera que els regals van existir i manté la inhabilitació de 2 anys i mig per a Crespo pel delicte de suborn, però assegura que no ha quedat provat, ni de manera "documental" ni pels "testimonis que van declarar al judici", que l'exalcalde pressionés els tècnics municipals, el secretari o l'interventor de l'Ajuntament perquè afavorissin el projecte de l'empresari.

Per això l'alt tribunal absol del delicte de prevaricació Crespo, l'exregidor d'Urbanisme, Josep Valls, i el mateix empresari rus. En el cas de Crespo, això suposa una rebaixa de 7 anys d'inhabilitació, i passa dels 9 i mig que li va imposar el TSJC a 2 i mig. Valls serà inhabilitat durant un any i mig i Petrov només haurà de pagar una multa.

Pal del Suprem a la primera sentència del TSJC

Els magistrats del Suprem critiquen la primera sentència del TSJC i consideren que la sala va arribar a un posicionament "il·lògic, no concloent i que vulnerava la presumpció d'innocència" en condemnar els acusats per prevaricació: "Existeix una carència probatòria sobre aquests punts que resta a les conclusions solidesa i racionalitat".

Els condemnats tampoc hauran de pagar al consistori de Lloret els 133.754 euros que va suposar la bonificació d'impostos a l'empresari rus. El Suprem sí que manté a Crespo la multa de 450.000 euros pels regals de Petrov.

stats