Judicialització
Política 15/06/2023

El Suprem reobre una causa per malversació contra l'ACM pel finançament del Procés

L'Audiència de Barcelona l'havia tancat el 2021 per vulneració del dret de defensa

2 min
David Saldoni és escollit nou president de l'ACM en substitució de Miquel Buch

MadridEl Tribunal Suprem torna a la càrrega contra el Procés, aquesta vegada per una investigació a nou persones vinculades a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per un presumpte desviament de fons a la causa independentista. L'Audiència de Barcelona havia tancat aquest procediment el juliol del 2021 argumentant que la Fiscalia i el jutge instructor havien vulnerat de manera greu el dret de defensa per haver dilatat el secret de sumari i també per no haver-los citat a declarar. Entre altres coses, la querella, que havia presentat el ministeri públic arran d'una investigació que havien iniciat els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional cadascú per la seva banda, feia al·lusió a un viatge que l'ACM havia pagat a centenars d'alcaldes per assistir a un acte de Carles Puigdemont a Brussel·les.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons recorda el Suprem, el que s'investigava era el suposat desviament de fons de l'ACM des del 2015 cap a finalitats "alienes a aquesta entitat" i que anaven destinades "a crear estructures que permetessin la celebració del referèndum independentista i fer altres activitats vinculades al Procés". El jutge instructor va ordenar escorcolls, va interceptar dispositius electrònics i va dictar el secret de les actuacions.

Amb relació a les irregularitats que va percebre l'Audiència de Barcelona i que ara el Suprem revoca, la sentència redactada pel magistrat Juan Ramón Berdugo subratlla que va "resultar necessari prorrogar la investigació sense el coneixement dels investigats, precisament per obtenir els elements incriminatoris suficients per a l'admissió a tràmit de la querella". No creu que se'ls vulneressin drets fonamentals: "Quan siguin cridats a declarar en qualitat d'investigats, podran fer totes les al·legacions que considerin necessàries i procedents i contradir les documentals i altres proves practicades".

Els nou implicats són David Saldoni, Marc Pifarré, Jaume Valls, Elisabet Ruiz, Albert Guilera, Mireia Huerta, Josep Montané, Ramon Llastarry i Josep Recadero, i els delictes pels quals se'ls tornarà a investigar són malversació de fons, frau i extracció il·legal. Ara els tribunals catalans hauran de reobrir la causa i, en cas que considerin que cal tornar a arxivar-la, haurà de ser per altres motius.

El Suprem confirma el processament de Puigdemont

El que no ha sigut una sorpresa ha estat que el Suprem també confirmés el processament de Puigdemont i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig. La setmana passada es va celebrar una vista pública en la qual es van debatre els recursos que havien presentat les defenses, per bé que la sala ha decidit mantenir la investigació per malversació agreujada contra tots ells excepte Ponsatí, que està perseguida només per desobediència des que la reforma del Codi Penal va derogar la sedició.

stats