CONFLUÈNCIA DE L'ESQUERRA
Política 02/07/2015

Forcades condiciona l'acord amb Podem, ICV i EUiA a no supeditar el dret a decidir a Madrid

La líder de Procés Constituent lamenta que la negociació s'està convertint en una sopa de sigles i una batalla de partits i aposta per un nom nou per a la candidatura i no fer-hi figurar el de Podem

Europa Press
3 min
Teresa Forcades, en roda de premsa / ACN

BarcelonaLa candidata de Procés Constituent a les eleccions catalanes, la religiosa Teresa Forcades, ha advertit després de la reunió entre el líder de Podem, Pablo Iglesias, i els colíders d'ICV, Joan Herrera i Dolors CamatsJoan HerreraDolors Camats, que no acceptarà "una aliança bilateral, perquè això no és una confluència". En una entrevista a Europa Press, ha recordat que el moviment que representa va néixer per confluir –idea que assumeix compartida per ecosocialistes i per Podem a Catalunya– i que la seva proposta és arribar a una aliança entre totes les forces. "Si un dels actors s'aixeca de la taula, nosaltres no l'abandonarem, però no acceptarem una aliança bilateral perquè això no és una confluència", segons la religiosa, que té un permís del Vaticà d'exclaustració durant tres anys per emprendre el projecte polític.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Forcades està disposada a lluitar per aquesta confluència "fins al final, en un horitzó preelectoral i fins i tot postelectoral", i, com que preveu un possible escenari on els actors no es vulguin unir, ha advertit que estudiarà què és el millor per a Procés Constituent i ho portarà a terme. Això passa també per presentar-se en solitari si no hi ha confluència el 27-S però si intueix que, després de les eleccions, un dels agents implicats podria acceptar-la –inclosa la CUP–. Però també passa per no presentar-se a les eleccions: "Si pot ser interessant que hi siguem en un moment postelectoral, hi serem, i si no, doncs no ens presentarem. No en tenim necessitat. Tornaria al monestir".

Amb tot, reconeix la dificultat de fer confluir aquests partits amb el seu, perquè es tracta de "fer confluència amb un partit independentista i dos que no ho són". "No aspirem a portar Podem i ICV cap a la independència", diu Forcades, que assumeix que no seria realista, i recorda que, a les municipals, la independència va mobilitzar a Barcelona el 45% de vots, xifra que veu insuficient. Ha contrastat aquesta xifra amb el suport que, segons la seva opinió, sí que té el dret a decidir, l'autodeterminació o la sobirania nacional, que veu majoritari: "Aquí sí que ens podem trobar totes les forces". La religiosa ha recordat que una de les línies vermelles de Procés Constituent és exercir aquest dret en un referèndum "de manera unilateral", en què cadascú voti el que consideri, però que ningú supediti el dret a vot a una decisió presa a Madrid, com ja va avançar l'ARA.

El nom de la confluència

La candidata no considera que el nom de la confluència que defensa sigui el més important. Tot i això, la sorprenen les declaracions del número 2 de Podem, Íñigo Errejón –que va proposar dimarts la fórmula 'Podem-' seguida d'un altre nom–, ja que ella considerava que era un debat superat per la formació: "Per a mi no té sentit. Que ho digui ara demostra incoherència". Forcades ha lamentat que l'acord per una confluència s'està convertint en una sopa de sigles i una batalla de partits –"No dissimularé"– i ha avisat que, si al final es tradueix en una exigència de Podem que es trasllada a la taula de negociació, estudiarà què ha de fer.

Per això, ha recordat als partits que són una eina que s'ha de supeditar a la voluntat popular, la qual cosa dóna sentit a la confluència, i està convençuda que es pot consensuar un nom que actuï de paraigua i doni empar a tothom: "Som prou creatius per crear un nom que s'allunyi de la sopa de lletres".

Herrera, Coscubiela i Nuet

Igualment, la dirigent de Procés Constituent veu positiu que Joan Herrera no sigui el candidat d'ICV a les autonòmiques, a favor del portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, perquè això genera una credibilitat en el partit d'acord amb el missatge de renovació radical que volen transmetre: "Era d'esperar perquè Herrera té una trajectòria àmplia que l'identifica. Veig molt bé l'elecció de Coscubiela".

I sobre que el candidat d'EUiA sigui el seu coordinador general, Joan Josep Nuet, ha dit: "Fa menys possible la voluntat de renovació, però se l'haurà de veure. Potser tenim una sorpresa i les persones que semblen menys creïbles des del punt de vista d'una renovació acaben sent-ho".

stats