Els tests d'antígens i proves PCR que ja es fan sense tenir símptomes ni ser contacte estret d'un positiu

Salvador Illa va rebutjar fer-se'n als debats argumentant que eren un "privilegi"

2 min
El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa

BarcelonaSalvador Illa només es farà una prova PCR o un test d'antígens si té símptomes de covid o és contacte estret d'un positiu. Ha quedat clar després de la seva doble negativa a fer-se les proves durant els debats de TV3 i de La Sexta. El presidenciable socialista argumenta que ell segueix estrictament el protocol fixat pel departament de Salut de la Generalitat, i fins i tot va arribar a qualificar de "privilegi" que la resta de candidats se les fessin. Ara bé, més enllà del protocol genèric fixat pel Govern, són múltiples els casos en què, des del sector públic i des del privat, es fan PCR i tests d'antígens sense necessitat de símptomes ni tampoc de contacte amb positius. El més paradigmàtic aquests dies és el dels membres de les meses electorals del 14 de febrer. Un test voluntari, com el de TV3 i La Sexta, que fins ara s'ha fet aproximadament el 30% de les prop de 82.000 persones escollides per sorteig, segons ha informat aquest divendres el conseller d'Exteriors, Bernat Solé. Les proves les assumeixen els centres d'atenció primària (CAP).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El personal de les escoles és un altre dels col·lectius que, des de la tornada de les vacances de Nadal, va recórrer a les PCR per aportar garanties a la seguretat dels centres. Es van recollir automostres de 112.377 persones, 1.790 (l'1,59%) de les quals van donar positiu. Un cop més, la prova era voluntària i hi va participar el 75% del personal. Encara hi ha un altre exemple destacat vinculat al sector públic: el dels cribratges massius que s'han anat fent des del principi de la pandèmia en nombroses localitats catalanes. Les persones del poble, del barri o de la ciutat on es feia el cribratge podien anar a la zona habilitada perquè els prenguessin les mostres pertinents.

Pel que fa a l'àmbit privat, són nombroses les empreses que fan proves als seus treballadors o a les persones que s'integren puntualment en l'àmbit laboral. Tot i ser una televisió pública, l'exemple de TV3 s'emmarca en aquest àmbit, com també el de La Sexta. Mediapro també ha optat per fer aquestes proves per intentar aïllar ràpidament els positius. Aquest divendres la patronal de la petita i mitjana empresa, Pimec, ha anunciat precisament un acord de col·laboració amb la conselleria de Salut segons el qual la Generalitat li farà arribar 85.000 tests ràpids d'antígens. Serà Pimec la que s'encarregarà de fer-los en empreses i polígons industrials. No és una pràctica nova, perquè Salut ja havia signat un conveni semblant amb la patronal Cecot.

stats