Comunitat de Madrid

Toni Cantó dimiteix com a responsable de l'Oficina de l'Espanyol

Ha agraït el seu suport a Ayuso i ha anunciat que posarà en marxa un projecte personal

2 min
toni cantó

BarcelonaLa presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va acomodar Toni Cantó al capdavant de l'Oficina de l'Espanyol, un òrgan de nova creació, després que l'exdiputat de Ciutadans es quedés sense poder formar part de les llistes del PP a les eleccions del 4 de maig perquè es va empadronar a la Comunitat de Madrid fora de termini. Poc més d'un any després, el conservador ha presentat la seva dimissió. Ho ha comunicat ell mateix a Twitter, i ha expressat la seva "intenció d'iniciar ben aviat un nou projecte professional", que no ha concretat. L'últim va ser la publicació el passat mes de juny del llibre amb el títol De joven fui de izquierdas pero luego maduré (Ediciones B).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva piulada, Cantó agraeix a Díaz Ayuso i el seu equip haver-li permès "formar part del seu govern", i assegura que "ha sigut una experiència inoblidable" que recordarà "amb orgull". Va arribar al càrrec procedent de Ciutadans, partit del qual va marxar en plena desfeta i molest per com s'havia gestionat la moció de censura fallida a Múrcia. La direcció del president Pablo Casado va situar Cantó a la llista per a les autonòmiques del maig del 2021, cosa que va generar tensió amb l'equip d'Ayuso, que rebutjava tuteles de l'executiva estatal, encara que finalment la presidenta madrilenya va accedir a situar-lo com a número cinc a la llista. Finalment, un jutge el va acabar excloent perquè en el moment de formalitzar la candidatura no estava empadronat a Madrid. Cantó havia liderat fins llavors el comitè autonòmic de Cs al País Valencià.

Com a director de l'Oficina de l'Espanyol treballava per la "promoció de la Comunitat de Madrid com a capital europea de l'espanyol" i per la col·laboració amb entitats favorables a "l'impuls" del castellà. El seu dia a dia, però, era una incògnita, i nombrosos rivals polítics havien qüestionat que estigués fent res de profit. Com explica Europa Press, un dels projectes que va encapçalar va ser el festival Hispanitat, que coincideix amb la celebració del Dia de la Hispanitat, el 12 d'octubre, que es va celebrar per primera vegada l'any passat. També ha treballat en diferents convenis, entre els quals un amb la Reial Acadèmia Espanyola per seguir difonent el castellà.

Cantó ha format part de diferents formacions. Es va afiliar a Ciutadans el 2006, i el 2007 es va presentar com a número 5 a la llista de Veïns per Torrelodones (VxT), candidatura municipal, encara que no va aconseguir acta de regidor. Entre el 2008 i el 2015 va militar a UPyD, partit amb què va ser escollit diputat per València al Congrés. El 2015 va deixar el partit per discrepàncies amb la cúpula, i finalment es va donar de baixa per passar a les files de Ciutadans fins al 2021, quan va dimitir dels seus càrrecs interns i també del seu escó a les Corts valencianes.  "Només em plantejo trucar al meu representant per començar a treballar en la meva feina [l'actuació]", va respondre en aquell moment quan els periodistes li van preguntar si es plantejava fer el pas al PP. En aquesta ocasió no ha precisat si el seu nou projecte serà fora de la política.

stats