Eleccions europees

Puigdemont beneeix Comín com a candidat de Junts a les eleccions europees

El 77% de la militància l'ha votat com a cap de llista amb l'aval inclòs de l'expresident, mentre que un 9% ha optat per Florensa

3 min
Comín i Puigdemont en una imatge a l’Eurocambra.

BarcelonaRelleu natural de Junts per a les eleccions europees, beneït per l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. El fins ara eurodiputat i número 2 a la llista de JxCat de l'any 2019, Toni Comín, ha estat escollit pel 77% de la militància del partit perquè encapçali la candidatura de la formació a Europa a les eleccions del pròxim 9 de juny. Fa més de cinc anys que és la mà dreta de Puigdemont a Brussel·les, una persona de la seva màxima confiança a l'exili després de la repressió posterior a l'1-O. Comín, que va rebre el suport públic de l'expresident per les xarxes socials, s'enfrontava en les primàries al president de l'agrupació local dels juntaires a Gandesa (Terra Alta), Joan Josep Florensa, que ha aconseguit el 9% dels sufragis en una votació que va començar dilluns i ha acabat aquest dimecres. La formació ha difós els resultats en un comunicat, tot i que no ha fet públiques les dades de participació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des que van decidir emprendre el camí de l'exili l'any 2017, Comín i Puigdemont van anar convergint en l'estratègia política i jurídica. Ha estat així malgrat que provenen de dues tradicions polítiques diferents: Comín va començar sent part del PSC, però després va fitxar per ERC arran de la negativa dels socialistes al referèndum d'independència. De fet, va ser membre del govern de Puigdemont a proposta dels republicans. Ara bé, mentre que amb el PSC va trencar el 2014, amb ERC la picabaralla la va tenir el 2018, quan es va negar a lliurar l'acta de diputat al Parlament de Catalunya, un cop ja era a l'exili. Les desavinences van anar a més també en qüestions d'estratègia independentista fins que, després que els republicans el descartessin com a candidat a les europees, va fitxar per Junts el 2019. A banda de la tasca braç a braç al Parlament Europeu, Comín també ha estat l'impulsor del Consell de la República de Puigdemont, del qual ostenta la vicepresidència.

Amb la convocatòria d'eleccions a Catalunya i la decisió de Puigdemont de presentar-se només a les eleccions al Parlament, el tàndem que s'havia previst repetir per a l'Eurocambra es va veure frustrat. La prioritat de l'excap del govern català va ser liderar una candidatura que tingui la "restitució" de la seva presidència com a principal missatge pel 12-M. Aquest nou escenari ha impulsat Comín, que ja va expressar la seva voluntat de liderar la candidatura des del primer moment. Aquest dimarts l'expresident a l'exili ja havia assenyalat Comín com a successor.

Ara té el repte d'intentar igualar els resultats de fa cinc anys, quan Puigdemont va reunir un milió de vots i es va convertir en la primera força a Catalunya amb el 28,5% dels vots. Ara bé, l'elevada mobilització de llavors serà difícil de reeditar, ja que ara mateix més de la meitat dels catalans desconeixen l'existència de les eleccions europees d'aquest any, segons una enquesta del CEO.

Altres candidats

Més enllà de Junts, diversos partits també han anunciat qui serà el cap de llista de la formació per a les eleccions al Parlament Europeu del pròxim 9 de juny. ERC va confirmar que Diana Riba encapçalaria la candidatura, acompanyada com a número 4 del meteoròleg de TV3 Tomàs Molina, i els comuns també van anunciar que Jaume Asens seria el seu representant, si bé en una llista més àmplia sota el paraigua de Sumar.

stats