Política 14/10/2018

Torra crida a "treure el reducte del franquisme" de les estructures de l'estat espanyol

Lamenta que "aquesta democràcia entre cometes" tingui presos i exiliats per "donar la veu al poble"

Agències
2 min
El president del Govern, Quim Torra, aquest diumenge al Fossar de la Pedrera

BarcelonaEl president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat avui que "no n'hi ha prou amb treure el dictador del Valle de los Caídos", sinó que "el que cal és treure el reducte del franquisme de les estructures de l'estat espanyol". Torra ha participat aquest matí, al costat de la consellera de Justícia, Ester Capella, i el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, en un acte d'homenatge als republicans executats, empresonats o represaliats pel règim franquista, al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de posar de manifest la "impunitat" dels "crims" de la dictadura de Franco, Torra ha demanat "fer neteja" de les restes del "franquisme" de l'Estat i ha advertit que, mentre Espanya continuï sense "mirar-se al mirall" i sense reflexionar sobre el seu passat, "aquest país no podrà tirar endavant". En un tuit posterior, ha defensat que, davant la necessitat de "llibertat, igualtat i fraternitat", només hi ha "un camí", la República Catalana.

Torra ha denunciat la "repressió ferotge contra tots aquells que van brandar la bandera de la República i de la llibertat" davant del franquisme i ha deplorat que, un any després de l'1-O, hi torni a haver "presos polítics i exiliats". "Aquesta democràcia, entre cometes, espanyola s'atreveix a tenir presos polítics i a enviar a l'exili demòcrates que senzillament van donar la veu al poble", ha afirmat.

Pisarello, de fet, ha criticat que la justícia espanyola no hagi tallat encara amb els "vincles autoritaris" de la "cultura pròpia de la dictadura" franquista. El dirigent de BComú ha lamentat els actuals "atacs a la llibertat" per part de l'Estat, contra dirigents sindicals, artistes i independentistes que són perseguits i empresonats, i ha reivindicat la defensa que feia l'expresident Lluís Companys, afusellat pels franquistes, de la "fraternitat" entre els pobles ibèrics.

stats