La governabilitat de l'Estat
Política 17/09/2022

Totes les lleis que Feijóo derogarà si arriba a la Moncloa

El líder popular preveu derogar normatives com la d’educació, la d’eutanàsia i la de l’avortament

3 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en roda de premsa a la seu de Génova

MadridVa caient pel seu propi pes que probablement l’únic que separa Alberto Núñez Feijóo del seu predecessor, Pablo Casado, és la contundència en el discurs. L’actual líder del PP té previst continuar amb l’estratègia del seu predecessor de derogar les lleis més ideològiques que ha aprovat fins ara el govern espanyol, i aquí hi entren normatives com la llei de l’eutanàsia, la de memòria democràtica o la d’educació. A banda de la batalla econòmica que el PP està lliurant amb el govern espanyol arran de l’actual crisi energètica, fa setmanes que en un segon pla també se n’està disputant una altra d’encara més ideològica que serveix per perfilar l’eix esquerra-dreta quan queda poc més d’un any per a les pròximes eleccions generals. La llei de l'avortament, el traspàs de l'ingrés mínim vital al País Basc i Navarra, la llei rider, la d'eutanàsia i la d'educació també estan en el punt de mira dels populars i decaurien amb l'accés de Feijóo a la Moncloa.

El govern espanyol està aprofitant la intenció del PP de derogar normatives que són clau per a l’ADN del seu executiu per marcar perfil ideològic i situar el partit de Feijóo a la dreta del tauler polític. "El govern espanyol mai no ha intentat consensuar lleis que tenen a veure amb qüestions complexes, delicades amb aspectes morals i ètics, sinó que ha intentat fer lleis el més lluny possible del PP i el més a prop possible dels seus socis", es queixava Feijóo dilluns en una entrevista a la COPE. Per respondre a aquesta estratègia, el PP ha decidit no renunciar al recurs d’inconstitucionalitat que tant ha utilitzat –també el PSOE quan ha estat en la mateixa situació– com una declaració d’intencions per si tornen a governar. 

Durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero, el PP havia intentat impugnar normatives com la del matrimoni homosexual o també la de l’avortament. En el primer cas, el Tribunal Constitucional va rebutjar el seu recurs i, de fet, el govern de Mariano Rajoy no va derogar la normativa quan va governar. En el cas de la interrupció voluntària de l’embaràs, l’alt tribunal encara no ha emès cap sentència. La tònica és la mateixa ara amb Alberto Núñez Feijóo. El líder del PP ha anunciat que tampoc veu bé la nova llei de l’avortament que ha impulsat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i que torna a eliminar l’autorització paterna a les noies menors de 16 anys que vulguin avortar. Feijóo creu que si aquestes noies "no poden conduir, no poden sortir de viatge sense l’autorització dels pares, no poden entrar en una discoteca", tampoc han de poder prendre la decisió d’avortar per elles mateixes. Una posició que no comparteix tothom dins el PP, perquè la mateixa presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, s’ha mostrat favorable a eliminar aquest permís, tot i defensar que els pares n’estiguin al corrent.

Memòria i secrets oficials

El PP té recorregudes al TC un total de 12 normatives de l'executiu espanyol, segons xifres dels mateixos populars. Han portat a l'alt tribunal, per exemple, els pressupostos del 2022, que inclouen el traspàs de l’ingrés mínim vital a Navarra i el País Basc; la llei rider, la d’eutanàsia o la llei d’educació. A diferència de la normativa que regula el dret a una mort digna, l’educació sempre ha estat en disputa entre el PP i el PSOE, que han derogat i impulsat lleis en funció de qui governava. Per a Feijóo, la llei de l’exministra d’Educació Isabel Celaá "no busca l’excel·lència" i considera que iguala un aprovat i un suspès, una afirmació que l’executiu espanyol nega. Tampoc agraden als populars la llei de memòria democràtica, perquè consideren que és una cessió a EH Bildu i que reobre el pacte de la Transició; ni la llei de secrets oficials, que no preveu l’accés d’ofici als documents fins ara classificats i que encara no està aprovada. Totes dues podrien acabar també al TC o derogades si el PP arriba a la Moncloa.

stats