Política 10/05/2011

El Congrés tomba la moció de CiU per reclamar els 1.450 milions per aquest any

Tots els grups critiquen el vot dels diputats del PSC en contra juntament amb els del PSOE i d'UPiD. El PNB, UPN i CC havien anunciat l'abstenció i CiU, ERC, ICV i PP el vot favorable. Finalment s'ha tombat la moció amb 161 vots a favor, 168 en contra i 10 abstencions.

3 min

El diputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, ha iniciat el debat de la moció fent una crida a tots els diputats catalans d'ERC, ICV, CiU, el PP i el PSC per votar "en la mateixa direcció" i demanar conjuntament que Catalunya cobri aquest any els 1.450 milions del fons de competitivitat i "Catalunya hi surti guanyant". Sánchez Llibre ha lamentat que l'esmena del PSC "va en la direcció de retardar el pagament al 2013" i per això ha dit que CiU no l'ha acceptat. Pel que fa a les negociacions bipartites, ha argumentat que ja s'estan duent a terme. "Què creuen que hem estat fent fins ara?", ha esgrimit. Ha proclamat que "ha arribat el moment de la veritat. Ja n'hi ha prou. Ha arribat el moment de dir prou" i fer "un front comú de tots els diputats catalans". Ha enumerat "contradiccions" del PSC i ha considerat que "els serà molt difícil justificar la seva posició als catalans i les catalanes. Una vegada més faran pinya amb el psoe votant en contra dels interessos de Catalunya, realment una pena, un flac favor que els escollits pel PSC faran al seu país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC diu que l'actitud del govern espanyol no és lleial

El diputat d'ERC Joan Ridao ha dit que "no cal ser un Pitàgores per dir que el mig punt del PIB escatimat a les autonomies potser permetrà assolir l'objectiu d'estabilitat al govern espanyol però és segur que també impedirà que les autonomies facin el mateix, és pa per avui i fam per demà". Ha afirmat que "l'actitud del govern pot ser disctutible si és legal, el que no és és lleial. Uns anys paga, d'altres no. Fa el que li convé en cada moment". Ha retret als diputats del PSC que "una vegada més el PSC i els seus 25 diputats a Madrid no defensin els de Catalunya".

ICV diu que les retallades del Govern no tenen "res a veure" amb els 1.450 milions

La diputada d'ICV Núria Buenaventura ha indicat que la moció és "justa i coherent" amb els seus plantejaments. Ha argumentat que les autonomies són les que més esforços fan en èpoques de crisi i ha lamentat que CiU ara defensi un sistema de finançament que no va votar. Finalment, ha criticat les retallades del Govern d'Artur Mas perquè "el no traspàs dels recursos no és excusa per les retallades del seu govern en els serveis socials, no tenen res a veure amb l'incompliment govern espanyol".

El PSC considera que CiU vol "aplanar el camí al PP"

La diputada del PSC, Montserrat Colldeforns, ha indicat que el govern espanyol "no incompleix cap llei" i ha argumentat l'existència d'un context internacional "difícil, complex, complicat" i per responsabilitat ha demanat a CiU que negocïi però no reclami el pagament del fons aquest any. Ha criticat les retallades "pel brot gros" del Govern i ha afegit que no aprovar l'esmena per fer reunions bilaterials és el mateix que "practicar el cinisme electoral". Finalment, ha indicat que "per el diàleg, per el treball seriós, ens tindran sempre al seu costat, però per aplanar el cami al PP, mai".

El PP diu que el debat és una "bona mostra dels error si el fracàs de la política socialista"

Des del PP s'ha indicat que per preservar els serveis socials i en coherència amb el vot del Senat el seu vot serà afirmatiu. Ha criticat els diputats catalans socialistes per actuar d'una manera diferent al Senat que al Congrés. Ha afegit que "aquest trist debat és una bona mostra dels errors i el fracàs de la política socialista que no compleix la paraula ni les lleis que ell mateix modifica". Per la seva banda, Rosa Díez ha explicat que votarà en contra de la moció, el BNG ho farà a favor i el PNB s'abstindrà.

stats