Judicialització del Procés
Política 27/02/2023

El Tribunal de Comptes s'oposa a rebaixar mig milió d'euros la condemna pel 9-N

Les defenses havien apel·lat el sistema de càlcul dels interessos i l'organisme ho ha rebutjat

2 min
Mas, Rigau, Ortega i Homs declaren al Tribunal de Comptes

MadridLa condemna del Tribunal de Comptes per la consulta del 9-N s'haurà acabat enfilant als 6 milions d'euros, segons assegura a l'ARA un dels implicats. Aquest dilluns s'ha conegut que la sala de justícia de l'òrgan, per unanimitat, s'ha oposat a rebaixar la quantitat d'interessos que els exmembres del govern d'Artur Mas van haver de pagar per la quantitat destinada al procés participatiu del 2014. Es tracta d'1.030.295 euros, que s'afegeixen als 4,9 milions de la condemna en si i a les costes del procediment, de més de 200.000 euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència del Tribunal de Comptes pel 9-N es va dictar l'any 2018, es va confirmar en fase d'apel·lació el 2019 i el Tribunal Suprem s'hi va pronunciar el 2021. Després, el Tribunal Constitucional també va avalar el càstig a l'expresident de la Generalitat i els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. Però encara hi havia part del litigi obert. Concretament, els afectats havien qüestionat el sistema de càlcul dels interessos que se'ls volia atribuir pel temps que passava abans l'administració no veia reparat el dany causat.

Les defenses acceptaven que si la fiança que es reclama es garanteix amb béns immobles que s'embarguen, vagin corrent els interessos. En canvi, consideraven que si es consigna un import amb diners que substitueixen els béns embargats, caldria aturar el període pel qual es van sumant interessos. Segons les fonts consultades, el Tribunal de Comptes rebutja aquesta tesi perquè sosté que, mentre es van interposant recursos que dilaten el procediment, la Generalitat no podia disposar dels fons desviats. Els condemnats es queixen que aquest argument, tot i estar avalat per altres precedents, és "una invitació a no defensar-te".

Així, segons la versió dels excàrrecs del Govern, la quantitat que el Tribunal de Comptes havia de reclamar en concepte d'interessos pel 9-N era de 590.547 euros. Són 439.748 euros menys que els que l'organisme havia acordat i que ara la sala de justícia, formada des de la renovació del 2021 per dos consellers nomenats pel PSOE i una pel PP, ha confirmat. La interlocutòria amb tots els detalls serà pública d'aquí uns dies, segons ha informat el Tribunal de Comptes.

stats