Sentència judicial
Política 16/10/2012

El Tribunal d'Estrasburg condemna Espanya per no investigar els maltractaments denunciats per Otamendi

L'exdirector del diari 'Egunkaria' assegura que va ser torturat durant els cinc dies que va estar detingut i incomunicat l'any 2003

Efe
2 min
Martxelo Otamendi

EstrasburgEl Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat aquest dimarts l'estat espanyol per no investigar els maltractaments denunciats l'any 2003 per l'aleshores director del diari 'Euskaldunon Egunkaria', Martxelo Otamendi, durant la seva detenció incomunicada per presumpta pertinença i col·laboració amb ETA. La sentència de la sala tercera del Tribunal d'Estrasburg diu que Espanya va violar l'article 3, sobre la prohibició de tractes inhumans o degradants, del Conveni Europeu de Drets Humans.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El text, aprovat per unanimitat, també conclou que l'Estat haurà d'indemnitzar Otamendi amb 20.000 euros per danys morals i 4.000 per despeses judicials. La sentència assegura que les investigacions de la jutge d'instrucció número 5 de Madrid "no van ser suficientment profundes i efectives". La Cort europea incideix que "la particular vulnerabilitat" dels detinguts en règim d'incomunicació obliga a prendre "mesures de vigilància apropiades" per "evitar abusos" i "protegir la integritat física dels detinguts". La sentència insisteix també en la importància d'adoptar les mesures recomanades pel Comitè per a la Prevenció de la Tortura (CPT) del Consell d'Europa "per millorar la qualitat de l'examen medicolegal de les persones en règim de detenció incomunicada".

Otamendi va ser detingut el 20 de febrer del 2003 per agents de la Guàrdia Civil i va passar cinc dies en règim de detenció incomunicada, fins que va sortir en llibertat el 25 de febrer. Un metge forense el va visitar en quatre ocasions, entre el 20 i el 23 de febrer, i va insistir en la negativa del detingut a ser examinat. Malgrat això, no va detectar rastres de violència.

El demandant es va queixar de trets simulats, de "cops d'intimidació sobre els genitals", d'amenaces de tortura amb el mètode asfixiant de la bossa, d'insults homòfobs i de ser despullat i obligat a adoptar una postura sexual. Otamendi, defensat pels advocats Didier Rouget i Iñigo Iruin, va presentar la seva demanda a Estrasburg el 2008, després que el Tribunal Constitucional va rebutjar la seva petició d'empara.

stats