Política 02/12/2015

"La decisió del TC no atura els efectes de la resolució. Es manté inalterable": les reaccions a la sentència

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que la decisió de l'alt tribunal "alegra" a tots els que creuen en la unitat d'Espanya

Ara
5 min
Francesc Homs, aquest dimecres al matí al Cercle d'Economia. / PERE VIRGILI

BarcelonaL'acord del Tribunal Constitucional (TC) per tombar la declaració sobiranista del Parlament, aprovada amb els vots de Junts pe Sí i la CUP el 9 de novembre per decretar l'inici del procés de ruptura amb Espanya, ha provocat una cascada de reaccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat la contundència de la decisió del tribunal –ho ha fet per unanimitat–, el Govern ha assegurat que la sentència "no atura els efectes polítics de la resolució del Parlament, el contingut es manté inalterable". Així ha contestat la vicepresidenta, Neus Munté, a la sentència del TC contra la resolució de ruptura, i ha avisat que l'alt tribunal "no torçarà la voluntat majoritària" dels catalans expressada a les urnes. A més, ha considerat que el TC ha actuat de forma "partidària i partidista" sobretot, ha afegit, per la rapidesa amb què ha emès sentència. "És exprés, ha batut rècords", ha dit la vicepresidenta.

Quina ha de ser, a parer de Munté, la resposta de l'independentisme? Ha defensat "unitat d'acció" i ha instat la CUP a acordar la investidura d'Artur Mas i confegir un govern que treballi en tots els fronts i afronti la "bel·ligerància de l'Estat". "Cal facilitar al màxim que el procés pugui arrencar i ho faci amb garanties", ha dit, i ha advertit que, mentre a Catalunya hi ha un govern en funcions, l'Estat "no perd el temps".

Mariano Rajoy

El president espanyol considera que la decisió del TC alegra als que creuen en Espanya

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha considerat que la decisió de l'alt tribunal alegra a tots els que creuen en Espanya, en la sobirania nacional i en la igualtat dels espanyols. Ho ha dit en el marc d'un acte organitzat a la Moncloa amb el president de Colòmbia, Manuel Santos.

"El Tribunal Constitucional ha declarat nul·la en tota la seva integritat i a tots els punts aquesta resolució", ha subratllat el president del govern. I, davant d'aquesta decisió, ha insistit: "Això, a la immensa majoria d'espanyols que creiem en la sobirania nacional i en la igualtat dels espanyols, ens alegra i molt".

Junts pel Sí

La coalició independentista avisa que el TC no farà que Catalunya retorni a la via autonomista

El diputat de Junts pel Sí Pere Aragonès ha carregat contra el Tribunal Constitucional per emetre una sentència de caràcter "polític" i l'ha acusat de ser el "braç executor" de la campanya electoral del PP, del PSOE i C's. Considera, a més, que el tribunal no és un òrgan independent perquè reprodueix els arguments de l'advocat de l'Estat. "Sorprenentment el TC ha anat amb velocitat de llampec per ajustar-se a la campanya electoral", ha dit Aragonès, en contraposició a altres recursos de comunitats autònomes contra mesures recentralitzadores. "No reconeixem la legitimitat política d'aquesta sentència".

En aquest sentit, ha deixat clar que el compromís de Junts pel Sí és tirar endavant el full de ruta. "Assumirem les responsabilitats polítiques", ha dit, "continuant el procés endavant". Aragonès ha deixat clar que el TC no farà retornar a Catalunya a la via autonomista i ha assegurat que Junts pel Sí treballarà per forjar un futur Govern.

Democràcia i Llibertat

Homs titlla la decisió del TC d'"error monstruós"

El cap de llista de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha qualificat la resolució del TC com un error monstruós. En un acte al Cercle d'Economia, Homs ha subratllat que l'Estat no pot pretendre afrontar el repte català a través dels tribunals. "La sentència no canvia res", ha assegurat. L'exportaveu del Govern ha apuntat que l'executiu català no deixarà de dur a terme el seu pla pel que li digui un tribunal que està "presidit" pel mateix PP, en al·lusió a l'antiga militància de Francisco Pérez de los Cobos.

De fet, també el candidat de Podem a la Moncloa, Pablo Iglesias, ha considerat un error la sentència del TC i ha deplorat que l'Estat pretengui resoldre el contenciós amb Catalunya a cop de tribunals. "Seguim en un bucle, com uns hàmsters en una roda, i els temes polítics s'han de solucionar políticament", ha argumentat el líder de Podem, que ha afegit que la sentència exprés "només fa que donar ales a un empat catastròfic a Catalunya.

ERC

Rufián equipara el TC a una agrupació territorial del PP

Per part d'ERC, el candidat dels republicans el 20-D, Gabriel Rufián, ha optat per la resposta irònica a la decisió del tribunal. "A mi, de les territorials del PP, la que més m'agrada és el TC", ha dit. A través de Twitter, ha expressat el seu rebuig a la sentència contra la declaració de ruptura després que en roda de premsa, a primera hora del matí, ja hagués lamentat la "instrumentalització" de la justícia. Malauradament, ha apuntat, això "no és notícia".

A més, ha acusat el tribunal d'estar "més pendent" de l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia i rebutjar el referèndum que de frenar un desnonament.

CUP

L'esquerra independentista insta la ciutadania a donar una resposta "contundent"

La CUP vol que els catalans surtin al carrer per mostrar el seu rebuig a la sentència del TC que deixaria anul·lada la resolució independentista i es manifestin en favor del procés i la República Catalana. Així ho han explicat, en declaracions a l'ACN, els diputats de la CUP Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta, que han cridat la ciutadania a "donar una resposta gran, com calgui, quan calgui i de forma massiva, pacífica i contundent".

De la mateixa manera, els diputats han explicat que, després d'haver votat i aprovat la resolució independentista, ha quedat "superada la pantalla de les sentències del Tribunal Constitucional", i s'ha donat així per "no operativa" la decisió de l'alt tribunal.

Ciutadans

Rivera diu que la decisió del TC és la que tothom esperava davant una "barbaritat"

La decisió del Tribunal Constitucional és per a Albert Rivera (C's) el que "tothom esperava" davant una "barbaritat jurídica i política", en al·lusió a la decisió dels magistrats, per unanimitat, d'anul·lar la resolució independentista. En una xerrada d'estudiants a la Universitat Camilo José Cela, a Madrid, ha explicat que la declaració de ruptura pretenia que les sentències del TC no es complissin i no tinguessin vigència a Catalunya.

"A partir d'ara, a banda de complir les lleis cal fer un projecte comú per a Espanya perquè la majoria catalana participi en aquest projecte", ha conclòs.

PSOE

Pedro Sánchez reacciona abans de la sentència

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, també s'ha referit a la resolució fins i tot abans que transcendís la decisió del TC. "La meva petició o exigència és que l'independentisme respecti" la sentència, ha afegit, durant un esmorzar informatiu a l'Hotel Ritz de Madrid.

Catalunya Sí que es Pot

"Certifica la mort d'una resolució independentista que ja va néixer morta"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha considerat que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) "certifica la mort d'una resolució independentista que ja va néixer morta" i que ha estat enterrada pels seus impulsors. "No pot sorprendre a ningú", ha afegit.

D'altra banda, ha qualificat de "sorprenent" la rapidesa amb què l'alt tribunal ha pres una decisió sobre la resolució i ha demanat una reforma del TC per impedir que el president del govern espanyol "gestioni l'agenda d'un tribunal com si fos la seva agenda personal".

Òmnium Cultural

L'entitat es posa al servei dels partits sobiranistes per ajudar a garantir la unitat d'acció

Òmnium Cultural ha emès un comunicat just després que es conegués l'anul·lació judicial de la declaració rupturista en què fa una "crida a la unitat d'acció per assolir el mandat democràtic del 27 de setembre". "Cap tribunal polititzat i sense legitimitat pot tombar la voluntat d'un poble expressada per majoria en el seu Parlament", considera Òmnium, que deplora la "judicialització" de la política espanyola. Per això, l'entitat assegura que "es mantindrà fidel al Parlament de Catalunya", i alerta que davant les "envestides" de l'Estat, calen "institucions fortes". Demana així de forma velada a Junts pel Sí i la CUP que desbloquegin la negociació i "es posa a disposició de les institucions i partits catalans per ajudar, si cal, a garantir la unitat d'acció per assolir el mandat democràtic del 27-S".

stats