09/03/2020

La trobada entre Vidal de Ciurana i Trapero a Palau

2 min
Jordi Jané: “Hi ha una amenaça genèrica però  no concreta ni imminent”

Madrid"Lo bueno, si breve, dos veces bueno" i "Lo bueno, si poco, dos veces bueno". Són dos aforismes de Oráculo manual y arte de prudencia, de l'escriptor del Segle d'Or espanyol Baltasar Gracián. I és exactament el que va passar amb l'últim testimoni d'ahir, quan el tribunal ja havia donat per finalitzada la sessió, després que declarés l'exconseller d'Interior Jordi Jané. Resulta que a la pantalla de la sala va aparèixer en aquest moment, quan tothom s'aixecava per marxar, un rostre. Era Joan Vidal de Ciurana, que prestava declaració per videoconferència des de Barcelona. Tothom al seu seient. I tornem-hi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La defensa del major Josep Lluís Trapero havia sol·licitat la compareixença de Vidal de Ciurana per indagar en una escena molt precisa: la breu reunió que el llavors secretari del Govern presidit per Carles Puigdemont va mantenir amb Trapero el 8 de setembre del 2016.

Puigdemont va suggerir a Vidal de Ciurana que sondegés Trapero en un contacte directe, "sense intermediaris", sobre quin seria el seu posicionament com a cap dels Mossos –quan encara no era major, una categoria que va assumir el 18 d'abril del 2017– davant un curs de "confrontació institucional i política" amb el govern de Madrid.

Ciurana va explicar també que en aquell moment encara no havia tingut lloc la qüestió de confiança –que va ser plantejada el 25 de setembre del 2016– en la qual Puigdemont va prometre convocar un referèndum d'autodeterminació.

Vidal de Ciurana va recordar que Trapero, en ser convocat a la reunió, l'hi va explicar al conseller Jané abans que es dugués a terme la trobada. "Jané s'hi va interessar, ja que semblava una línia paral·lela a la del seu departament, i recordo que vam tenir una conversa de dues hores", va explicar l'antic secretari general del Govern.

La reunió va tenir lloc, segons ha confirmat l'ARA, al Palau de la Generalitat el 8 de setembre del 2016. I va durar 10 minuts. Puigdemont no hi va aparèixer.

"Què li va respondre el major Trapero?", va preguntar l'advocada Tubau.

"Trapero em va dir que sempre i en cada moment executaven les ordres com a policia judicial. I quan li vaig preguntar quina legalitat compliria em va aclarir que no existia una doble legalitat, catalana o espanyola ", va explicar Vidal de Ciurana.

"Li va quedar algun dubte?", va repreguntar l'advocada.

"Cap. I així l'hi vaig transmetre al president Puigdemont".

Els fiscals no van fer preguntes. Ni tan sols van voler saber si Vidal de Ciurana havia abandonat el Govern el juliol del 2017 per discrepàncies amb el referèndum de l'1-O.

La declaració de Vidal de Ciurana havia seguit la de Jané. Però a l'exconseller d'Interior no li van preguntar per la trobada entre Vidal de Ciurana i Trapero.

Fonts jurídiques asseguren que la renúncia de Jané a la conselleria d'Interior va tenir en aquesta maniobra que va fer Puigdemont amb Trapero un motiu important. Jané acabaria marxant de la Generalitat el juliol del 2017.

Unes setmanes després de la citada trobada del 8 de setembre del 2016 al Palau de la Generalitat va passar un fet rellevant.

El 26 de setembre del 2016, el comissari superior de Coordinació Territorial dels Mossos, David Piqué, va ser trobat mort al seu domicili. Piqué era el número dos de Trapero. I va ser substituït pel comissari Ferran López, que era responsable de Coordinació Central.

Piqué havia sonat com una possible opció de Puigdemont per substituir Trapero com a cap dels Mossos.

stats