El TSJC accepta que un pare es personi en l'execució del 25%

Li reconeix la condició d'afectat per la sentència, i en canvi rebutja que la Guàrdia Civil formi part de la causa

2 min
La sentència del TC en principi no afectarà el dia a dia a les aules catalanes, però en funció de qui guanyi les eleccions del 28-A sí que hi podrien haver canvis.

BarcelonaHa passat el que dos dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) van advertir que passaria. Un pare de dos alumnes ha demanat personar-se com a part afectada en l'execució forçosa de la sentència que obliga la Generalitat a garantir un mínim del 25% de classes en castellà, i aquest dimarts el tribunal li ho ha concedit. "No hi ha dubte que l'execució de la sentència tindrà repercussions pràctiques en els centres individualment considerats, centres en què reben diàriament les classes els alumnes, per la qual cosa tant els seus pares com ells resulten afectats en el transcurs normal de la vida escolar com a usuaris singulars del servei públic d'ensenyament", explica la interlocutòria que ha tornat a tenir tres magistrats a favor (Javier Aguayo, Francisco Sospedra i Manuel Santos) i dos en contra (Maria Fernanda Navarro de Zuloaga i Eduardo Paricio). Aquest pare, doncs, se suma a l'entitat Asamblea por una Escuela Bilingüe com a impulsors de l'execució forçosa de la sentència, que té com a data límit el 31 de maig. De fet, la pròpia Asamblea ha reconegut haver assessorat a aquest pare perquè s'incorporés a la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No es tracta, com en recursos precedents, de la situació particular d’un centre escolar, sinó del sistema educatiu en el seu conjunt", recorden els vots particulars contra la interlocutòria. Navarro de Zuloaga i Paricio recorden que, fins ara, el TSJC s'ha negat "reiteradament" a legitimar les pretensions dels alumnes o dels pares referides al sistema educatiu en el seu conjunt. Fins ara, només se'ls autoritzava a ser part afectada en el cas concret dels seus centres, fet que ara canvia amb la decisió que ha pres aquest dimarts el TSJC i que obre la porta al fet que tots els pares que ho vulguin puguin personar-se en l'execució forçosa de la sentència.

En canvi, no hi ha hagut discrepàncies entre els magistrats a l'hora de rebutjar l'associació professional Justicia para la Guardia Civil (JUCIL), que també volia ser considerada part afectada per poder personar-se en la causa. "L'interès s'ha de manifestar amb cert grau de precisió en l'objecte o la finalitat de l'entitat. En aquest aspecte, la jurisprudència ha rebutjat la legitimació vinculada a finalitats socials formulades de forma genèrica i imprecisa, ja que, per aquesta via, s'arribaria a una legitimació tendencialment universal equivalent al simple interès en defensa de la legalitat", conclou el tribunal.

stats