Política 12/07/2021

El TSJC assumeix la causa contra Juvillà i jutjarà el cupaire per desobediència

Es va negar a retirar uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria durant les municipals del 2019

ARA
2 min
El diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa, Pau Juvillà, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl diputat de la CUP i secretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà, serà jutjat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència. Aquest dilluns, el TSJC ha assumit el processament de Juvillà. Havia de ser jutjat als tribunals de Lleida, però com que és diputat la justícia va enviar la causa a l'alt tribunal. Concretament, la Fiscalia li demana vuit mesos d'inhabilitació per haver desobeït l'ordre de la Junta Electoral, que a instàncies de Cs havia requerit que retirés uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria durant les municipals del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El jutjat de Lleida no va acordar fins al gener d'aquest any –abans que Juvillà fos elegit diputat– l'obertura del judici oral i, un cop va recollir l'acta, el jutge d'instrucció va remetre la causa al TSJC. De fet, la defensa de Juvillà hi va presentar una sol·licitud de nul·litat argumentant que el jutjat de Lleida ja havia conclòs la fase d'instrucció i havia designat un tribunal per a l'obertura d'un judici oral abans que fos diputat. Tot i això, el TSJC ho ha desestimat.

El TSJC sí que reconeix que el jutge d'instrucció va cometre una "irregularitat processal" perquè un cop va donar per acabada la instrucció ja no tenia cap competència en la causa i va ser ell qui va demanar a l'alt tribunal que assumís el procés. No obstant això, no ho considera suficient per anul·lar la causa i ja ha designat el magistrat Fernando Lacaba per analitzar les acusacions i obrir un judici oral.

Des de l'inici del procés, Juvillà ha defensat que va ser una assemblea del grup municipal la que va decidir mantenir els llaços i condemna que la causa s'hagi centrat en ell i no s'hi hagi vist involucrat el consistori. Sigui com sigui, la sort de Juvillà no ha sigut la mateixa que la de la seva companya de partit Laia Estrada, que la setmana passada va veure com el TSJC va arxivar un procés per desordres públics contra ella. Ara la CUP pot veure com el seu primer membre a la mesa s'asseu al banc dels acusats.

stats