Tribunals

El TSJC arxiva la investigació contra la diputada de la CUP Laia Estrada

Una jutge la responsabilitzava de desordres per moure una tanca durant una manifestació el 2018

2 min
La diputada de la CUP Laia estrada, en una imatge d'arxiu

BarcelonaMoure una tanca a prop d'un edifici judicial no és una acció de prou entitat per ser considerada un delicte de desordres públics. Aquest és l'argument amb què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la investigació contra la diputada de la CUP Laia Estrada, a qui una jutge de Tarragona feia temps que investigava arran de la seva participació en una manifestació el 2018. Després de revisar la documentació de la causa i atenent al criteri de la Fiscalia Superior de Catalunya -que tampoc no veu delicte en el comportament d'Estrada- l'alt tribunal ha exculpat la diputada de la CUP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Estrada la investigaven per aldarulls en una manifestació a Tarragona sota el lema 'Tombem el Règim' que es va fer contra el consell de ministres que es va fer a Barcelona el 2018 . La jutge de Tarragona que portava el cas va arribar a demanar una ordre de detenció de la diputada de la CUP, després que no es presentés a declarar voluntàriament al jutjat quan la va citar per interrogar-la com a investigada. La decisió judicial va aixecar polseguera, ja que Estrada és aforada al Parlament i la llei marca que als diputats només els poden detenir en cas de delicte "flagrant". De fet, l'ordre de recerca i captura va estar vigent poques hores perquè la mateixa jutge la va retirar.

Estrada sempre ha assegurat que la manifestació havia estat pacífica. Segons la jutge, però, en el transcurs de la protesta Estrada havia mogut una tanca, cosa que va permetre "que els manifestants accedissin al carrer de la porta principal de l'Audiència de Tarragona, per la qual cosa es va haver de formar un cordó policial per preservar les instal·lacions i la integritat de les persones a l'edifici judicial".

Dos anys i mig investigada per res

En la seva resolució, el tribunal critica que malgrat els dos anys i mig que ha durat el cas, la jutge no hagi aprofundit en la investigació contra la diputada. Li retreu que es limités a adjuntar a la causa l'informe de la policia sobre la manifestació -en la qual el tribunal subratlla que "no hi va haver detinguts"-, la identificació d'Estrada com una de les manifestants i l'ordre citant-la a declarar. De fet, el magistrat que ha redactat la resolució, Fernando Lacaba -expresident de l'Audiència de Girona-, li retreu que els hagi fet perdre el temps havent de buscar a la minuta policial els fets que la jutge atribuïa a Estrada, perquè ni tant sols constaven en l'exposició raonada que els va enviar demanant-los que es fessin càrrec del cas.

El tribunal conclou que les diligències practicades contra la diputada de la CUP son "pràcticament inexistents i totalment insuficients" per poder atribuir-li un delicte de desordres públics que "justifiqués" que la causa arribés al TSJC. "Com bé apunta la Fiscalia Superior en el seu informe, del simple fet de retirar una tanca que donava accés a un carrer d'accés al Palau de Justícia de Tarragona no es pot inferir la presumpta comissió d'un delicte de desordres públics o de desobediència", argumenten els magistrats.

stats