La jutge de Tarragona deixa sense efecte l’ordre de detenció contra Laia Estrada

La petició provocava dubtes perquè l'Estatut reconeix la immunitat als diputats

2 min
La diputada de la CUP Laia Estrada en una intervenció al ple.

La magistrada del jutjat d’instrucció número 6 de Tarragona ha deixat sense efecte l’ordre de detenció que ella mateixa va dictar dijous contra la diputada de la CUP Laia Estrada per no haver comparegut voluntàriament quan se la va citar a declarar en el marc d'una investigació de desordres públics per una protesta que es va produir el 2018 durant la celebració del consell de ministres a Barcelona, com informa l'ACN.

Com que Estrada és diputada i, per tant, aforada des del febrer, la magistrada va demanar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) si podia concloure la instrucció del cas, per la qual cosa només faltava la seva declaració, ja que la cupaire no s'havia presentat a declarar ni al desembre ni quan se la va citar, al mes de gener. Davant la resposta afirmativa del TSJC, el jutjat va entendre que podia ordenar la detenció de la diputada, però ha decidit fer marxa enrere després de la polèmica generada dijous per la qüestió. El reglament del Parlament i l'Estatut d'Autonomia destaquen la immunitat dels diputats si no és en cas de "delictes flagrants".

Estrada va insistir dijous en declaracions als mitjans que no hi va haver violència durant la protesta. Al seu parer, els fets pels quals se la investiga no tenen "transcendència penal", ja que segons ella només es va limitar a "desplaçar una tanca metàl·lica". Aquest matí ha fet un tuit celebrant la decisió de deixar sense efecte la seva detenció. "Si no fos diputada hauria passat la nit al calabós!", ha dit: "Seguiré sense comparèixer voluntàriament per denunciar la criminalització de la protesta i no normalitzar la barbàrie repressiva contra 3.000 independentistes".

En la interlocutòria, a què ha tingut accés l'ACN, la magistrada admet els dubtes sobre la decisió. "Reexaminat allò actuat, i considerant els dubtes suscitats sobre si la conclusió de la instrucció referida pel TSJC comprèn, o no, la declaració com a investigada de Laia Estrada en aquest jutjat, amb la seva detenció per les seves compareixences injustificada, procedeix, prudencialment, deixar sense efecte la seva detenció. I tornar a enviar la causa al TSJC, sense practicar la declaració d’aquesta investigada”, diu el text. Estrada va seguir desenvolupant amb normalitat la seva activitat com a diputada al Parlament i no va arribar a ser detinguda. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va demanar als serveis de la cambra una certificació de la condició de diputada d'Estrada.

La mobilització per la qual Estrada està essent investigada va tenir lloc en diversos punts de Catalunya contra la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, i els seus ministres a Barcelona, en un moment de màxima tensió entre la Moncloa i la Generalitat, que coincidia amb el primer aniversari de les eleccions imposades via 155 del 21-D i la imminència del judici de l'1 d'Octubre. Van convocar concentracions tant Òmnium Cultural com els CDR i altres sindicats i entitats.

stats