Immigració

Turull: "No actuar contra els delinqüents multireincidents és posar en perill la convivència i la cohesió"

Junts critica ERC per no voler abordar una política nacional d'immigració

3 min
Borràs, Turull, Puigdemont i Nogueras al Parlament Europeu.

BarcelonaNo hi ha dubte que la immigració s'ha convertit almenys aquesta setmana en el principal debat dins de JxCat, que dimecres va aconseguir el compromís del govern espanyol de delegar a la Generalitat la gestió "integral" d'aquest fenomen. Aquest dissabte també ha estat motiu de conversa al consell nacional del partit en què el secretari general, Jordi Turull, ha reivindicat l'estratègia que estan seguint amb una frase que segur que portarà polèmica: "No actuar contra els delinqüents multireincidents que visquin aquí faci 15 dies o 8 generacions és posar en perill la convivència i la cohesió". Fonts del partit expliquen que Turull es referia al problema dels delinqüents que acumulen nombrosos delictes independentment de si són catalans de tota la vida o si viuen des de fa poc al país. "Desvincula multireincidència d'immigració", asseguren des de Junts, rebutjant les crítiques que els darrers dies els han acusat de xenofòbia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'expulsió d'immigrants que hagin comès nombrosos delictes és, en tot cas, un plantejament que des de fa uns mesos ha abraçat JxCat. Fins fa poc eren alcaldes de la formació amb problemes als seus municipis amb petits grups de delinqüents multireincidents els que ho reivindicaven, però ara ja és una proposta formal de la direcció. El mateix Turull defensava aquesta setmana en una entrevista a Catalunya Ràdio que la Generalitat pugui decidir amb quins criteris s'expulsen els delinqüents que estiguin en situació administrativa irregular, tot i que aquesta no és ni tan sols una competència dels governs, sinó dels jutges.

L'estratègia de Junts, però, va més enllà, ha reivindicat Turull. "Catalunya ha de tenir una política nacional d’immigració, agradi o no agradi", ha exclamat davant l'efusiu aplaudiment dels consellers nacionals. Turull també ha criticat aquells que els acusen de xenòfobs: "Aquest xantatge d’acusar-nos de xenòfobs perquè volem abordar la política nacional d'immigració és absolutament indigne".

"No ens acomplexarem perquè el nostre país ha d’ocupar-se d’aquesta qüestió", ha insistit durant el discurs obert a la premsa. De fet, ha carregat contra els partits –les referències a ERC han estat una constant– que defugen el debat, responsabilitzant-los fins i tot del creixement de l'extrema dreta. "L’augment de la ultradreta a Europa és responsabilitat en part dels partits que defugen aquest debat i deixen terreny lliure per fer propostes del tot incompatibles amb els drets humans", ha assenyalat.

El secretari general de Junts també ha tingut temps per pronosticar el final del govern d'ERC i per presumir dels resultats que han assolit en les negociacions amb el PSOE: "Els que volen minimitzar els resultats de tot el que s’està produint són els que sempre han optat per la resignació i no per mantenir la posició". "Per dos reials decrets hem aconseguit coses que feia anys que no s’aconseguien i són transcendents per al país com la política integral d’immigració", ha conclòs, i ha afirmat que res els allunyarà de l'objectiu de la independència.

Les reaccions del PSC i la CUP

ERC no ha respost les paraules de Turull, però aquest dissabte sí s'han manifestat al respecte tant el PSC com la CUP. El primer secretari dels socialistes catalans, Salvador Illa, s'ha mostrat partidari de la delegació de les competències en immigració que PSOE i Junts han pactat, però s'ha preguntat: "Per fer què? El mateix que hem fet en educació, que estem a la cua quan estàvem al capdavant?". Segons ell, tant la "dreta catalana" com l'espanyola estan caient en el "parany de la ultradreta" amb el tema de la immigració.

Més bel·ligerant s'ha mostrat la CUP, que ha considerat tot plegat de ser "una operació propagandística" sota la premissa d'un discurs "propi de la ultradreta i totalment racista". "És una irresponsabilitat per part de Junts i significa desaprofitar l'ocasió que teníem de palar d'integració per enquistar-te en un discurs racista per esgarrapar quatre vots", ha opinat la diputada Laia Estrada en declaracions recollides per l'ACN.

stats