Batalla entre ERC i Unides Podem per la reforma laboral

El PSOE es manté en un segon pla i avala la via de Ciutadans, que els liles rebutgen

3 min
La ministra Yolanda Díaz i el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en una imatge al Congrés.

MadridEl no d'ERC a la reforma laboral ha encès totes les alarmes a l'ala lila del govern espanyol. La proposta que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, va pactar amb els sindicats i la patronal perilla i pot acabar descarrilant al Congrés, on el govern espanyol no té garantits els suports perquè tiri endavant. Els republicans no avalen el text tal com ha quedat, sinó que demanen canvis substancials per donar el seu sí, i en els últims dos dies han apujat el to per advertir que les converses amb el ministeri de Treball no van per bon camí. Tot plegat ha desembocat en dos dies de batalla pública entre Unides Podem i ERC. Els republicans han vist una oportunitat per intentar desmarcar-se de la governabilitat de l'Estat en una qüestió primordial per als liles, amb qui pugnen per una part de l'electorat a Catalunya, i per això han encarit el seu suport a un paquet legislatiu que és fonamental per a Yolanda Díaz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Unides Podem n'és conscient i es nega a obrir la via de Ciutadans per aprovar la reforma laboral –que només podria funcionar amb l'abstenció del PNB–, perquè tenen coll avall que l'escenari el podria explotar directament ERC i perquè això posaria en risc la majoria de la investidura que apuntala el govern de coalició. "Per a nosaltres és prioritari tirar endavant aquesta reforma amb els socis de la investidura", ha confirmat el secretari d'estat d'Ocupació, Joaquín Pérez Rey, en declaracions a La Sexta. Per això, aquest dijous el líder del grup lila al Congrés, Jaume Asens, ha començat a pressionar els republicans perquè rectifiquin les seves paraules i s'avinguin a donar suport a la reforma de Díaz. "L'adversari no és Díaz, sinó la precarietat", ha replicat Asens a les paraules que va pronunciar aquest dimecres el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, que va avisar que els republicans no voten "projectes personals".

"Ens sembla que acudir a Ciutadans és un error i una trampa. Ciutadans no vol blindar la reforma laboral de Yolanda Díaz", ha avisat Asens en roda de premsa. De fet, ha anat una mica més enllà i ha avisat que el partit taronja el que busca és "entorpir o trencar" el bloc de socis de la investidura de Pedro Sánchez. "No s'ha d'acudir a aquest salvavides", ha demanat. Ara bé, el PSOE no hi tanca la porta ni de bon tros. Fonts de la Moncloa recollides per l'ACN apunten que els ministres socialistes veuen amb bons ulls el vot afirmatiu de Cs malgrat les distorsions que pugui generar internament i que això suposi trencar la majoria de la investidura en una votació clau per a l'executiu espanyol. Els socialistes, de fet, es mantenen en un segon pla en les negociacions. Diversos ministres socialistes han sortit a defensar la reforma de la ministra de Treball, però no en fan un cavall de batalla. Una derrota de Díaz els acabaria beneficiant.

Des de l'executiu estatal insisteixen que el pacte amb els agents socials implica que no es toqui cap coma del text i les mateixes fonts governamentals apunten que per acostar posicions amb ERC estarien disposats a oferir-los acords en altres àmbits. Per als republicans, però, i segons les paraules d'aquest dimecres de Rufián, amb això no n'hi hauria prou per transformar el seu no en un sí. "Ens hem vist moltes vegades amb ERC i ara gairebé cada dia parlem", ha replicat Pérez Rey al portaveu republicà, que aquest dimecres va negar converses freqüents amb el ministeri de Treball.

La impossible suma de Cs i PNB

ERC continua insistint en incorporar els punts que troben a faltar en la reforma de Yolanda Díaz. Un d'ells és la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals, una reivindicació que també exigeix el PNB, partit amb qui el govern espanyol també assegura que està parlant. "El PNB és un soci de confiança, estic segura que més d'hora que tard arribarem als acords en què ja estem treballant", ha confiat la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra.

Ara per ara, però, els nacionalistes bascos estan situats en el no, com ha explicitat el president del PNB, Andoni Ortuzar, mentre el ministeri de Treball no s'avingui a la seva única petició: la prevalença dels convenis autonòmics per sobre dels estatals. Una petició, però, que fa incompatible el suport de Ciutadans. "Si el conveni autonòmic preval per sobre del nacional, a mi que no em truquin. Si no es toca cap coma, nosaltres votarem que sí", ha afirmat el portaveu de Cs, Edmundo Bal, en roda de premsa. De moment, però, cap membre de l'executiu s'ha posat en contacte amb els taronges per seure a parlar de la reforma laboral.

stats