Política 09/04/2016

Unió i Demòcrates de Catalunya pugnen pel llegat polític de Carrasco i Formiguera

Els dos partits homenatgen el referent democristià, afusellat avui fa 78 anys per la dictadura franquista

Oriol March
2 min
Homenatge de Demòcrates de Catalunya a Carrasco i Formiguera

BarcelonaQuan Unió es va trencar per la meitat el mes de juny passat, ràpidament els renovadors del partit es van erigir en hereus de l'esperit fundacional de l'any 1931. De fet, un cop el consell nacional va aprovar concórrer en solitari a les eleccions plebiscitàries del 27-S, els sobiranistes van atendre els mitjans de comunicació per anunciar que es creava la plataforma Hereus UDC 1931, germen de Demòcrates de Catalunya, un partit que ara té representació a ajuntaments, consells comarcals, diputacions, al Parlament i al Congrés dels Diputats gràcies a les coalicions que ha bastit amb formacions com Convergència –a les eleccions espanyoles– i també amb ERC en el marc de Junts pel Sí, on també hi havia el partit liderat per Artur Mas. Aquest dissabte s'ha celebrat el primer homenatge a Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat pels franquistes fa 78 anys, i un dels punts forts de la jornada ha estat la pugna entre Demòcrates i Unió pel llegat del dirigent històric democristià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Avui Carrasco i Formiguera estaria compartint l'alliberament del país amb nosaltres. Tal com deia ell, si hi ha una majoria a Catalunya per la llibertat, estem en condicions de conquerir-la. Ara que les forces polítiques espanyoles estan dividides, les forces catalanes han de mostrar la unitat perquè Catalunya esdevingui lliure, també en un supòsit d'eleccions a l'Estat. El millor homenatge a Carrasco ha de ser la unitat dels que volem la independència de Catalunya", ha reivindicat Antoni Castellà, dirigent de Demòcrates. A l'acte, celebrat al Cementiri de Montjuïc a la tomba del dirigent, hi han participat Raimon i Rosa Maria, fills de Carrasco i fundadors de l'escissió democristiana.

Raimon i Rosa Maria, de fet, van ser els encarregats d'enviar una carta a la direcció d'Unió, a la qual va tenir accés l'ARA, en què demanaven que es deixés de fer servir el nom del seu pare en actes de partit. "Creiem indigne que el partit faci ús de la seva memòria amb finalitats polítiques", apuntaven els signants. La missiva insistia que s'ha de treure el nom de Carrasco de les medalles que entrega anualment el partit i de l'escola d'estiu que organitzen els democristians. "És un instrument en mans de la direcció per seguir bastint un projecte polític que no té res a veure amb el que va defensar el pare", assenyalaven els fills del dirigent històric.

Celebració discreta

Unió ha triat la plaça Adrià de Barcelona, on hi ha un bust dedicat a Carrasco i Formiguera, per celebrar-hi l'homenatge anual. El secretari general democristià, Ramon Espadaler, ha reivindicat una Catalunya "lliure" que accepti amb normalitat la convivència de diferents expressions i posicionaments polítics. "Si hagués renunciat a les seves creences o al seu catalanisme, a una cosa o a l'altra, hauria salvat la vida", ha considerat Espadaler, que ha lligat la "plenitud nacional" que anhelava el dirigent afusellat al respecte a la legalitat.

stats