Política 29/07/2016

Urkullu anuncia que les eleccions basques seran el 25 de setembre, davant el context d'incertesa a l'Estat

El lehendakari decideix avançar els comicis davant la "inestabilitat i incertesa" de la política espanyola

Ara
2 min
El lehendakari Iñigo Urkullu, en la celebració de l'Aberri Eguna basc

BilbaoEl lehendakari Iñigo Urkullu ha anunciat aquest divendres un avançament de les eleccions autonòmiques basques que, en principi, si es compleix estrictament el calendari, havien de celebrar-se el 23 d'octubre. Davant la situació de bloqueig a l'Estat per formar govern després de les eleccions del 26-J, Urkullu ha decidit que els comicis se celebrin el 25 de setembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El president del PNB ja s'havia reunit aquest dimecres amb el seu equip de govern per tractar el tema de la inestabilitat per la qual passa Espanya. El període de reflexió per determinar quina podia ser la data més idònia per celebrar els comicis bascos s'ha tancat avui amb l'anunci del calendari definitiu.

El lehendakari basc ha defensat aquest avançament electoral amb l'objectiu que la "inestabilitat i incertesa" de la situació política a l'estat espanyol afecti "el mínim possible" Euskadi. Urkullu ha criticat la "incapacitat" dels partits espanyols d'arribar a acords i la seva ineficàcia per solucionar problemes com "la crisi territorial" que, segons el lehendakari, viu l'estat espanyol.

Urkullu també ha explicat que el seu govern ja ha "complert" el seu programa i el Parlament basc ha "culminat" la seva activitat amb el ple d'aquesta setmana, en què es van aprovar les dues últimes lleis de la legislatura. Per a Urkullu, aquesta legislatura ha estat "fructífera", ja que s'han aprovat 34 lleis, tot i la seva situació de minoria parlamentària –el PNB té 25 escons dels 75 totals del Parlament–. El lehendakari també ha destacat el "clima de consens i acord parlamentari" que ha existit al País Basc en aquests últims quatre anys, que contrasta, diu, amb la "incapacitat" d'arribar a acords dels líders espanyols.

Urkullu també ha lamentat la manera com s'han desenvolupat les relacions entre el seu govern i l'executiu central durant aquesta legislatura. Concretament, ha criticat "l'actitud recentralitzadora" del govern de Mariano Rajoy, en referència a les lleis i normatives basques que ha recorregut l'administració central. Per a Urkullu, aquest fet ha estat "el forat negre" de tota la legislatura.

El lehendakari s'ha decidit, doncs, per la primera data possible, la del 25 de setembre, perquè considera que és la "més idònia perquè la campanya transcorri amb normalitat". Això implica que dilluns es dictarà el decret de convocatòria d'eleccions i dimarts es publicarà al 'Butlletí Oficial del País Basc' (BOPV). La data coincideix amb la commemoració de l'Alderdi Eguna, la diada del PNB. Tot i això, la formació ja ha anunciat que no la celebraran aquest dia. El proper diumenge, la formació es reunirà per decidir una nova data per la festa del "Dia del Partit". Tradicionalment, sempre s'havia fet l'últim cap de setmana de setembre.

El PSE critica l'avançament electoral

La secretària general del PSE, Idoia Mendia, ha lamentat que la convocatòria d'eleccions s'hagi fet pensant "en els interessos del PNB i el seu candidat" i no en els "del país i els seus ciutadans". La dirigent socialista ha explicat que la notícia arriba a finals de juliol amb "precipitació", perquè aquesta data no era dins "els plans del lehendakari Urkullu".

En aquest sentit, Mendia ha explicat que als socialistes bascos la data no els agafa "desprevinguts", perquè "han fet els deures" i estan "llestos per assumir el repte". La líder del PSE ha dit que Euskadi haurà de decidir entre "construir un país obert al món" o optar pel projecte nacionalista, "que només porta a la divisió i enfrontament".

stats