Política 13/05/2014

ICV-EUiA treballarà a Brussel·les perquè "tots els preferentistes puguin recuperar els seus estalvis"

El candidat ecosocialista, Ernest Urtasun, denuncia que la "venta massiva de participacions preferents ha estat el primer rescat bancari encobert de l'estat espanyol"

Marc Toro
2 min
El candidats d'ICV-EUiA Ernest Urtasun i Núria Lozano, han ha parlat amb diversos veïns de Sant Adrià del Besòs / ARA

Sant Adrià del BesòsEl candidat d'ICV a les europees, Ernest Urtasun, s'ha compromès aquest dimarts a treballar a Brussel·les perquè tots els afectats per les participacions preferents puguin recuperar els seus estalvis: "No pararem fins que tots i cadascun dels preferentitses recuperin els seus estalvis". En declaracions davant una seu de Bankia a Sant Adrià del Besòs, el cap de llista ecosocialista ha considerat que la "venda massiva de participacions preferents ha estat el primer rescat bancari encobert de l'estat espanyol per recapitalitzar els bancs després del forat de la bombolla immobiliària", i que es tracta d'una situació que "cap societat democràtica pot tolerar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'assegurar que reclamarà una legislació europea perquè "mai més" es torni a produir la "gran estafa bancaria que s'ha produït en aquest país", Urtasun ha recordat que el rescat bancari "ha provocat que s'hagin de posar 108.000 milions d'euros de les arques públiques [...], més del 10% del PIB d'Espanya". "Això significa el sou de tres mesos de tots els treballadors de l'estat", ha apuntat. "El problema és que aquesta segurament no serà xifra final", ha afegit, i ha explicat que el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha aprovat un decret per "avals sobre crèdits futurs a les entitats financeres que, si no es retornen, faran el forat encara més gran".

Implicació d'Europa per frenar els desnonaments

Urtasun ha aprofitat per fer una passejada pel mercat setmanal de Sant Adrià amb la número dos de la llista d'ICV-EUiA, Núria Lozano, la qual, també en declaracions als mitjans, ha destacat el compromís de la seva candidatura amb els afectats pels desnonaments. La candidata d'EUiA donat valor a la tasca de la PAH i ha carregat contra el govern espanyol per haver "rebutjat i pervertit el sentit" de la ILP per a la dació en pagament que l'organització va presentar al Congrés.

Amb tot, ha recordat que el programa electoral de la coalició recull com a prioritats, precisament, el reconeixement de la dació en pagament, dels mecanismes de moratòria en els desnonaments i la creació d'un parc públic d'habitatge. "Cal recordar que la Sareb té un parc d'habitatge en bona part vinculat a capital públic", ha assenyalat Lozano, que també ha apostat per la "creació d'un marc d'acció europea que plantegi l'eliminació de clàusules hipotecàries abusives".

stats