Política 27/05/2019

Valls adverteix a Cs que si pacta amb Vox es desvincula del partit

El candidat referma el seu compromís amb Barcelona, però es mostra crític amb la formació taronja

Anna Mascaró
2 min
Valls adverteix Cs que si pacta amb Vox es desvincula del partit

Barcelona"Els resultats han millorat des del 2015, però estan molt lluny de les nostres, i les meves, expectatives", admetia ahir sense reserves Manuel Valls al tancament de la nit electoral, que el va situar com a quarta força amb 6 regidors: "No puc estar content per la ciutat". A més, Valls va verbalitzar davant els mitjans el que el seu equip ja feia mesos que veia venir: que el pacte de govern a Andalusia i la convocatòria de les generals enfonsarien les seves possibilitats a Barcelona. "Ens ha matat", admetia una veu de la plataforma. El gir a la dreta d'Albert Rivera, que buscava competir amb el PP de Pablo Casado, no només no ha fet créixer el partit en tot el territori català, sinó que ha complicat molt fer entendre al votant la voluntat amb què Valls es presentava a les eleccions, liderant una plataforma que ell volia que fos plural i representant un front constitucionalista, però que el votant ha acabat associant més a Cs i, per tant, situant-la a la dreta del mateix candidat. En aquest sentit, Valls, que sempre havia sigut crític amb la proximitat entre Cs i Vox, va fer ahir un pas més en aquesta direcció i va llançar un dard a Cs en referència a possibles pactes amb l'extrema dreta: "Tota aliança amb Vox seria una ruptura total i definitiva amb un partit, i demano que se m'escolti amb molta humilitat". "No seria bo ni per a Espanya ni per a Europa", va sentenciar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El candidat de Barcelona pel Canvi - Ciutadans va fer aquestes declaracions en un moment en què es començava a dibuixar la possibilitat de pactes amb l'extrema dreta en diversos punts de l'Estat. El més clar, a Madrid, en què un tripartit del PP, Cs i Vox arrabassaria l'alcaldia a Manuela Carmena. Així, tot i que Valls va insistir ahir que es quedarà a l'ajuntament barceloní i va reivindicar que el seu "compromís amb la ciutat és viu", obria la porta a canvis si aquestes aliances es materialitzen. Segons fonts de la plataforma, Valls no "marxaria" del consistori, sinó que trencaria l'acord amb Cs. Per tant, formaria un grup municipal només amb els regidors de Barcelona pel Canvi (ell mateix, Celestino Corbacho i Eva Parera), mentre que els del partit taronja (Mari Luz Guilarte, Paco Sierra i Marilén Barceló) continuarien, en principi, amb Cs. Amb tot, altres veus de la formació no descarten que acabi marxant del consistori. Valls va desembarcar a Barcelona amb l'objectiu clar de governar la ciutat, i els resultats obtinguts el deixen molt lluny de tenir una influència en el govern municipal.

No va ser aquesta la única crítica que Valls va fer a Ciutadans, a qui malgrat tot va "agrair" el seu suport. Amb tot, va lamentar que "no sempre s'hagi entès" des del partit la idea de "transversalitat", per la qual cosa, de fet, la relació de l'equip de Valls amb Cs ha sigut sempre tensa, fins al punt que les dues formacions han fet campanya per separat. Ahir, l'equip de Valls seguia el recompte de resultats des d'una sala (amb TV3 en marxa), i l'equip taronja a la sala del costat (amb TVE).

stats